По-евтин ток от американските централи ще има, още не е ясно с колко

15212
По-евтин ток от американските централи ще има, още не е ясно с колко

Намаление на цената на тока, изкупуван от американските централи, ще има. Едва в края на март обаче ще е ясно с колко. Това оповести енергийният министър Теменужка Петкова по време на днешния отчет за първите 100 дни на работа на енергийното министерство.

С документа нашите партньори се съгласяват, че преференциалните цени на изкупуваната от тях електроенергия ще бъдат намалени, а НЕК от своя страна се ангажира да разплати просрочените си задължения към централите, уточни Петкова. Тя поясни, че окончателните разчети за намаляването на цените трябва да станат ясни до края на март и благодари на американските партньори за коректното отношение при водените преговори.

Теменужка Петкова: Ще има предоговаряне с американските централи

Сформирани са работни групи между представители на енергийното министерство, НЕК, БЕХ и двете американски централи. Обединихме се около...

Просрочените задължения на НЕК към ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" са в размер на 600 млн. лева. Неполучавайки приходите си в пълна степен централите пък не се разплащат с доставчиците на въглища от „Мини Марица Изток“ и в момента им дължат между 140 и 170 млн. лева. Така влизаме в омагьосания кръг на междуфирмената задлъжнялост, от който страдат всички, илюстрира ситуацията Теменужка Петкова.

По нейните думи най-сериозните усилия на екипа на Министерството на енергетиката по време на първите сто дни управление са били свързани с реализирането на мерки за овладяване на финансовия дефицит в енергийната система. Промените в Закона за енергетиката, които вчера бяха гласувани от ресорната комисия в парламента, са друга съществена част от тези мерки, стана ясно по време на пресконференцията. От енергийния микс ще бъдат извадени ТЕЦ-овете, които не работят по високоефективен начин; ограничава се производството на ток от биомаса, а АДФИ получава допълнителни правомощия да проверява ежегодно предприятията, които осъществяват своята дейност при регулиран пазар или при преференциални цени (това са всички централи, чиято електроенергия участва в енергийния микс). С друга промяна в закона членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране ще се избират от Народното събрание, а не от Министерския съвет. Това трябва да гарантира независимостта и обективността на регулатора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика