Подаваме документи за пенсия и онлайн след като НОИ приключи със софтуера

30339
Подаваме документи за пенсия и онлайн след като НОИ приключи със софтуера
Снимка: БГНЕС

Документите за пенсия ще могат да бъдат подавани по електронен път, след като още на 14 март решението за това беше обнародвано в „Държавен вестник”.

Облекчението няма да може да се използва веднага, тъй като софтуерният продукт на НОИ все още се разработва, но програмирането му вече е на финала, увериха оттам пред в. „Сега”.

Изравняват стажа за пенсия на учителите мъже и жени

Стажът за пенсия на учителките трябва да бъде изравнен с този на мъжете учители. Тази препоръка е направила комисията за защита от ди...

Според наредбата изискванията за стаж и възраст ще продължат да се увеличават с по 4 месеца на година от 2015 година. Целта е при мъжете годините да стигнат 65 от 63 г. и 8 месеца сега, а при жените - 63 г. от 60 г. и 8 месеца. Годините труд пък трябва да станат съответно 40 и 37 г. За 2014 година изискването е 37 г. и 8 месеца и 34 г. и 8 месеца. Новото увеличение трябва да приключи през 2021 година.

С промените в наредбата се разписва и кога точно се дават наследствени пенсии на учащи се. Те се получават до завършване на средно образование, както и на студенти до 26 г., които не са осигурени. Учениците ще вземат наследствена пенсия до датата на втория зрелостен изпит. Ако не се явят на матури, НОИ ще си търси парите за последния месец.

Разписването на схемата в нормативен акт е задължително, тъй като от нея зависи изплащането на някои пенсии като учителските и наследствените от починал съпруг. Отпускането им е свързано с пенсионната възраст на лицата, които имат право на такива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика