Pontica Solutions – Компанията, която разгръща представата ни за аутсорсинг в България

27203
Pontica Solutions – Компанията, която разгръща представата ни за аутсорсинг в България
Снимка: Pontica Solutions

Когато чуем думата „аутсорсинг“, незабавно я свързваме с кол център компаниите, които масово са смятани за единствените и водещи в аутсорсинг индустрията.

Оказва се обаче, че сред познатите представители на аутсорсинга, съществуват и такива компании, които разгръщат представата ни за индустрията със своя различен подход, динамична и интелигентна среда и перспективна визия за бъдещето на аутсорсинга. Освен това сме изненадани да разберем, че тази компания е изцяло българска, а не сателит на популярните имена в бранша. Името на компанията е Pontica Solutions и сме нетърпеливи да разкажем повече за нейното създаване, политика и цели.

_____

Създателите на Pontica Solutions са Иван Георгиев и Евгени Борисов, но това, че основават компанията съвместно, далече не е единственото общо между двамата предприемачи.

Иван Георгиев специализира психология на комуникацията във Франция. Идеята му винаги е била щом завърши висшето си образование да се върне в България. Така и се случва, а когато се завръща обратно тук с познанията си по френски и английски, започва работа в аутсорсинг компания, стартирайки от първото ниво в йерархията. Проправяйки си път стъпка по стъпка, професионалните пътища на него и Евгени в един момент се преплитат.

Евгени Борисов завършва техническа специалност в България. След завършването му заминава за известно време за САЩ, където придобива необходимите опит и мъдрост, за да вземе окончателното решение да се върне в България и да се развива професионално тук. Съдейки по следващите му професионални стъпки и създаването на Pontica Solutions – това се оказва най-разумното решение.

След дълъг разговор с тях и узнаването на любопитни детайли като факта, че двамата са родени на една дата и че офисите на Pontica Solutions днес са били работното място и на двамата преди „мноого години“, изглежда, че съдбата наистина си знае работата.

Ето какво ни споделиха Иван и Евгени в интервюто ни с тях: 

Pontica Solutions съществува от 2015-та година – как се роди идеята за създаването й и откъде идва името на компанията?

Иван: С навлизането на аутсорсинг индустрията в България през 2015-та година и движението на пазарите в тази сфера, страната ни бързо се превърна в предпочитана дестинация за този вид бизнес, не само за компании, търсещи базови и еднотипни услуги, но и за динамични, технологични компании, търсещи стабилни партньори и добри таланти в различни области. С опита, който вече имахме в аутсорсинга и усещането за движение в индустрията, сметнахме, че най-логичният и правилен ход би бил да основем собствена компания. Целта ни беше да се опитаме да се открояваме от останалите на пазара, да излезем от модела „поточна линия“ и да третираме колегите си като бизнес партньори, а не като подчинени и съответно да мислим главно за тяхното усъвършенстване и как да използваме потенциала им. Това неимоверно създава една работна синергия, която е в плюс на нас, нашите екипи и нашите клиенти в дългосрочен план.

Евгени: Името „Pontica Solutions“ го измисли един наш приятел, който се занимава с уеб дизайн. Помолихме го да измисли нещо, което да звучи по-антично и да свързва Западна и Източна Европа. Той ни изпрати няколко предложения за древни римски пътища. Този, на който се спряхме, бе „via Pontica”, който въпреки че не прави връзка между Западна и Източна Европа, звучеше точно на място.

Аутсорсинг индустрията е една от малкото, които направиха средната класа (и то сред най-младите) възможна в България. Каква роля виждате вие в този тип компании за задържане на младите?

Евгени: Постоянно се говори за задържане на младите хора в България, а същевременно компаниите, които да стимулират тези ценни кадри да останат в страната ни, се броят на пръсти. За да се привлекат младите обаче, те трябва да знаят също, че думата „аутсорсинг“ не означава автоматично кол център и че тази индустрия реално дава много възможности за професионално и личностно развитие. Да им покажем това е приоритет номер едно за нас.

Според мен, качеството на професионалното развитие и възможностите за такова у нас по нищо не отстъпват от примерите от Западна Европа. Съгласен съм, че аутсорсинг индустрията има голяма роля в създаването на средната класа, но за жалост, това засега е така само в по-големите градове. България разполага със страхотни таланти, но задържането им трябва да е плод на действията не само на бизнеса, но и на държавата, която да създава необходимите инфраструктурни и административни условия, за да може бизнесът да влезе и в по-малките градове. Голяма част от плановете на Pontica Solutions е участието ни в различни инициативи за облагородяването на бизнес средата и в други градове – освен София, Варна, Бургас и Пловдив.

Много важна е подготовката на младите кадри, тъй като аутсорсинг компаниите в България изповядват същите високи стандарти на работа, както и най-големите и популярни чуждестранни компании. Имаме нужда образователната система в страната да ни помага в подготвянето на кадри, готови да започнат професионалния си път след завършване на обучението си или по време на обучението си.

Иван: От тази година сме част от „Българската Аутсорсинг Асоциация“ като част от стъпките на Pontica Solutions е да помогне с времето и опита си както на индустрията, така и на образователната система. Смятам, че организацията работи целеустремено за подобряването на всички гореспоменати предизвикателства и се радваме да сме част от промяната. Както Евгени спомена, изключително важно е запознаването на колкото се може повече потенциални таланти с това какви възможности имат пред тях. Точно затова задълбочаваме партньорствата си с университети, институти и организации, които имат планове в тази насока, а ние се включваме с лекции, консултации и други инициативи, които да информират и подготвят студентите за аутсорсинга.

Как вие самите подбирате кадрите си, какво е най-важно за да стане човек част от вашия екип?

Евгени: В зависимост от кадрите, които търсим, използваме различни похвати. Общото в подбора ни независимо от позицията е това, че винаги знаем какво търсим в един кандидат и съответно да сме сигурни, че и човекът срещу нас е наясно със същото. С годините се изградихме като работодател, който поставя хората си в центъра. Изключително важно е за нас да знаем, че всички в Pontica Solutions са отдадени на това, което вършат, правят го с мотивация и имат визия за нещата, защото вярваме силно в твърдението, че ако в една организация всеки по веригата се старае да е добър професионалист и да се развива, тогава цялата организация върви напред.

Като похват при подбора, мога да споделя за една кампания преди известно време при сформиране на екип за един от гейминг проектите ни. Основната част от интервюто беше свързана със знания за специфични конзолни игри и умението им да се играят, за да можем да проверим интереса им и да подберем правилните хора, които ще са максимално отдадени на работния процес.

Иван: Като аутсорсинг компания имаме доста сложна задача – да ангажираме екипите както към нашата компания, така и към културата на клиента, за който ще работят. Съответно, различните проекти изискват различно отношение към работата и изискват различна стратегия за подбор. Към днешна дата имаме най-различни екипи, а съвместната работа на всички в тях, задвижва машината на „Pontica Solutions”.

Kъм какъв тип клиенти сте насочени? Kак виждате развитието на компанията за в бъдеще?

Иван: Фокусът ни е към компании с интересен продукт и динамични процеси. Често това са хай-тек компании, които произвеждат софтуер, игри или компании, които доскоро са били в стартъп фаза и бързо са се развили. Тъй като аутсорсингът се разделя основно на два опростени вида: Аутсорсинг на бизнес процеси и IT аутсорсинг, ще го обобщим така - стремежът на Pontica Solutions от гледна точка на новия бизнес, който очакваме, е аутсорсингът на бизнес процеси (BPO) и IT аутсорсингa (ITO) да сa в такова съотношение, което да ни позволи да продължаваме да сме интересен работодател, който предоставя възможности за развитие в целия спектър от кол център позиции до IT такива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com