Правителството обмисля да премахне отработването

36604
Правителството обмисля да премахне отработването
Снимка: БГНЕС

Вече се разработват различни варианти, за да се спре отработването в събота на дни, които стават неработни заради сливане по празници. Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в предаването "Седмицата" на Дарик.

Премахването на отработването обаче трябва да бъде одобрено и от работодателите, и от синдикатите. Засега правителството няма готовност и вариант, който да бъде приемлив за всички страни. Тепърва ще се водят преговори в Националния тристранен съвет.

Внимавайте, за да не изгубите редовна отпуска

В края на годината изтича срокът, в който, ако имате невзета отпуска за 2011 година, може да я използвате - иначе я губите. От 2010-т...

Адемов подчерта, че не е съгласен с предложението на червения депутат Петър Кънев извънредните почивни дни да се приспадат от отпуска, вместо да се отработват.

Нужно е цялостно да се преосмисли моделът на отпуските и почивните дни, обясни министърът. Възможно било да се стигне и до намаляване на извънредните почивни дни покрай празници.

През следващата година заради извънредните празници и уикендите българите ще имат 114 почивни дни от 365-те дни в годината. Допълнително на всеки се полагат и поне 20 дни платен годишен отпуск. Правителството вече определи неработните дни и работните съботи за 2014 година. През следващата година ще се работи в три съботи - 10 май, 31 май и 13 декември. С разместването беше постигната шестдневна почивка от 1 май до Гергьовден и дълъг уикенд за Нова година. От 2013 г. пък остава още една работна събота следващата седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com