Правната комисия прие наказанията за клевети срещу банки

19173
Правната комисия прие наказанията за клевети срещу банки
Снимка: БГНЕС

С десет гласа "за" на депутати от ГЕРБ и ДПС и пет "въздържал се" депутатите от парламентарната правна комисия приеха предложението за промени в НК по отношение на клевети срещу банките.

Проектът за изменение в закона беше внесено от депутата от ДПС и председател на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Според новите текстове разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, трябва да се наказват със затвор между 2 и 5 години.

БНБ предлага до 5 години затвор за невярна информация за банка

Днес Българската народна банка (БНБ) изпрати предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя на Комисията по бюджет и ф...

Инициативата за законодателна промяна дойде първо от Българската народна банка (БНБ), а повод за това стана атаката срещу Първа инвестиционна банка от края на миналата седмица, заради която ДАНС задържа 7 души, срещу двама от които прокуратурата повдигна обвинения.

По време на първото обсъждане членовете на комисията изразиха противоречиви становища, като се обединиха обаче около мнението, че мерките са взети със забележителна бързина, информира Дарик радио. 

Зам-председателят на Върховния касационен съд Павлина Панова обърна внимание, че текстът се нуждае от определени корекции и прецизиране с оглед на опасността да се застраши свободата на словото.

Председателят на правната комисия Четин Казак подкрепи проекта, но уточни, че трябва текстът да бъде прецизиран между първо и второ четене. "Трябва да е ясно, че той е насочен конкретно към хора, които искат да дестабилизират финансовата система", заяви той, цитиран от Investor.bg.

Исканите от БНБ промени в НК могат да станат не по-рано от 2 седмици

Политическите сили в парламента подкрепят предложението на Българската народна банка (БНБ) за затвор на разпространителите на неверни с...

Йордан Цонев коментира, че това е обществена кауза. „Въпросната банка днес вече е на плюс. Какъв е терминът, който трябва да обясни случилото се в петък – ако не е страх, смут или паника, кажете как трябва да бъде определено това“, попита той юристите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика