Преките чуждестранни инвестиции отчетоха стабилен ръст, но сме далеч от Румъния, Чехия и Унгария

1263
Преките чуждестранни инвестиции отчетоха стабилен ръст, но сме далеч от Румъния, Чехия и Унгария
Снимка: iStock

Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%. Това отчете БНБ за първото тримесечие. Ще се промени ли тенденцията от последното десетилетие - нисък дял на чужди компании да придобиват дълготрайни активи у нас?

По-бързо натрупване на капитал може да се постигне чрез премахване на бариерите пред частните инвестиции и подобряване на качеството и ефективността на публичните инвестиции. Липсата на инфраструктура, индустриални паркове и държавен ангажимент на високо ниво се оказват сред основните причини чуждите компании да заобикалят страната ни.

Агенцията за инвестиции намира ситуацията в България за оптимистична

Ситуацията в България от гледна точка на инвестициите е по-скоро оптимистична, коментира изпълнителният директор на Българската агенция...

Драстичен спад на чуждите инвестиции от началото на годината

"Това, което чуждите компании не могат да разберат е защо когато си строят фабрика те трябва да вложат от техния капитал в чужда инфраструктура. Те не могат да се съгласят да платят за канал за газ и всякаква инфраструктура, която е извън пределите на техния имот. Те по-скоро са склонните да платят по-висока такса за разрешение за строеж. Това не е бягство от плащане на пари, но не биха се съгласили да работят нещо, което е роля на държавата", заяви Георги Киров, партньор и директор "Капиталови пазари" в компания за инвестиционно управление.

"Има много територии на страната, които са обезлюдени, където не се случва нищо, ако държавата инвестира в развитието на инфраструктурата във всички случаи тези места, ще станат привлекателни за чуждестранните инвестиции", заяви Александър Конев, търговски директор в австрийска компания.

Чуждите инвестиции у нас надхвърлиха 2 млрд. евро през 2022 година

През последните години общият дял на инвестициите в България спадна под 20 процента от БВП, изоставайки от средните нива на инвестициите в страните от ЦИЕ и ЕС. За сравнение в Румъния са около 25%, а в Чехия и Унгария над 30%. Дори и за настоящите инвестиции държавата има малък принос, посочват от БСК.

ЕБВР: Растежът на БВП в България ще се забави до 1,3%

Растежът на БВП на икономиката на България се очаква да продължи да се забавя до 1,3 % през 2023 г., преди да се възстанови до 2,9 % пр...

"Този приток на инвестиции е по-скоро резултат на международни събития и на външна конюнктура, включително преминаването и изтеглянето на инвестиции от някои страни", заяви Силвия Тодорова, директор на център "Предприемачество", Българска стопанска камара.

България може да привлича структуроопределящи предприятия в секторите химия, металургия, строителни материали, машиностроене. Чуждите инвеститори очакват още енергия от възобновяеми източници, квалифицирана работна ръка и ангажираност на високо държавно ниво. В България например предприемачите общуват само с представителите на Агенцията по инвестиции.

Никола Стоянов: Индустриален парк "Божурище“ привлече 37 инвеститора с над 610 млн. лв.

"В Турция агенцията по инвестиции, звеното за инвестиции е при президента Ердоган т.е. там е на най-високо ниво и наистина, когато инвеститорът каже това искам и отсреща кажат - да ще го получиш, наистина всички власти, местни администрация, министри - работят", каза Георги Ангелов, старши икономист на Институт "Отворено общество".

Друг пример може да се научи от Ирландия, където има фиксиран бюджет за привличане на инвеститори, следи се колко работни места са открити, колко доставчици и поддоставчици са ангажирани, предаде БНТ. Данъците са ниски, но страната има най-високите минимални заплати в ЕС. Частните инвестиции могат да бъдат насърчени чрез премахване на пречките, произтичащи от фактори като нелоялна конкуренция, ниска квалификация, слабости в управлението и бюрокрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика