Никола Стоянов: Индустриален парк "Божурище“ привлече 37 инвеститора с над 610 млн. лв.

2356
Никола Стоянов: Индустриален парк "Божурище“ привлече 37 инвеститора с над 610 млн. лв.
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

За 10 години Индустриален парк „Божурище“ е привлякъл 37 инвеститора с размер на вложените средства от над 610 млн. лв., които са разкрили над 2 000 работни места. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на официалната церемония по отбелязване на 10-а годишнина от стъпването на германската компания ВНТС в България. Това е и първият привлечен инвеститор в най-голямата държавна индустриална зона в страната ни.

"Преди десет години "Божурище“ беше повече обещания и смели мечти, отколкото реално изпълнение. BHTC бе една от първите компании, които повярваха на амбициозните планове и видяха потенциала на тази индустриална зона“, подчерта министър Стоянов. По думите му следващите години са десетилетие на общи успехи – както за компанията, така и за разрастването на зоната.

Икономическият министър посочи, че "истинският показател за състоянието на бизнес средата е, когато глобални компании като ВНТС, не само са предпочели България, но и продължават да растат тук“. Инвестициите, направени до момента от компанията в българския завод са в размер на над 260 млн. лв., а разкритите работни места са повече от 650, стана ясно по време на събитието. През следващата година ВНТС планират да започнат и строителството на нов завод, който трябва да бъде готов до 2028 година. Очакванията са, че с тази стъпка оборотът на българското дружество ще достигне 1 млрд. лв.

Драстичен спад на чуждите инвестиции от началото на годината

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в България за януари – февруари 2023 г., отчетени съгласно принципа на...

България може да стане логистичен хъб за страните от Арабската лига

"Близо 1/3 от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие“, съобщи още министър Стоянов. По думите му повечето от тях имат сходна история с тази на домакина на днешното събитие – това са компании, които се чувстват добре в България и търсят нови възможности за растеж. Министър Стоянов отправи и поздравления към екипа на ВНТС за програмата им за дуално обучение и за последователните усилия да привличат млади хора в производствения процес.

Посланикът на Германия у нас Н. Пр. Ирене Планк определи като впечатляващ факта, че стокообменът между страните ни за миналата година надхвърля 12 млрд. евро. Госпожа Планк коментира, че "във всеки автомобил в Германия има части, които се произвеждат в българския завод на ВНТС".

На церемонията присъстваха Мартин Ниланд, изпълнителен директор на "Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД, Кристиян Блудау, главен оперативен директор на „ВНТС“ - Германия, Тим Курт, президент на Германо-българската индустриална камара (ГБТИК), Митко Василев, главен управител на ГБТИК, Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017 г.), Владислава Симеонова, заместник-кмет на община Божурище и др.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика