През 2014-та година работим за държавата до 30-ти април

17062
През 2014-та година работим за държавата до 30-ти април
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Точно четири месеца ще са необходими на българите, за да изработят дължимото към държавата през тази година. На 30 април всеки работещ ще е покрил задълженията си към хазната и ще започне да работи за себе си. Разбира се, това условие важи, ако държавата взема абсолютно всичко изработено през тези четири месеца.

През тази година българите ще изработят средно по 228 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2014). Следователно през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета.

Два пъти повече студенти започнали работа за година

Два пъти повече студенти са започнали работа през тази година в сравнение с 2012 г. Месечните им заплати варират между 400 и 600 лева, ...

Най-много дни през 2014 година ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 36 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 27 дни - 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за 7 дни. Други 7 дни ще работим, само, за да си платим държавните и общински такси. Имуществени данъци ще ни костват 3 дена, пише 24 часа.

В България т. нар. Ден на свобода от правителството традиционно се пада някъде в края на април или началото на май, като по-ранното му настъпване през последните 5-6 години се дължи до голяма степен на притиснатите от кризата приходи и поддържането на бюджетен дефицит. Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но наличието на дефицит показва, че част от разходите не се финансират с текущи приходи, а с резерви и заеми. Заемите, обаче, рано или късно трябва да се платят, което означава, че ако не се свият разходите, в бъдеще денят на свобода от правителство ще се измести по-късно през годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика