Президентът работи срещу балансирането на енергийната система, смята Стойнев

22642
Президентът работи срещу балансирането на енергийната система, смята Стойнев
Снимка: БГНЕС

Сегашното управление прави всичко възможно да балансира енергийната система. Президентът работи срещу това. Такъв коментар направи пред журналисти в парламента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде "Фокус".

„Аз лично, не го разбирам. Бих искал да попитам - къде бе г-н Плевнелиев през 2012 г., когато приблизително 1000 мегавата бяха присъединени към нашата енергийна система от възобновяеми енергийни източници, и тогава защо той не каза нещо? Защо не каза нещо, когато бе блокиран износът на електроенергия, и когато миньорите не работеха”, попита Стойнев.

Стойнев: Ако Йотингер се договори с Новак, можем още тази година да започнем „Южен поток”

Възможността да стартираме изграждане на „Южен поток” още през 2014 е реална. Всичко зависи от начина, по който ще се спора...

„Сега, когато това правителство прави всичко възможно да балансира системата, той за пореден път пречи. Ние искахме да се разплатим с фирмите и го свършихме, въпреки че той наложи вето върху актуализацията на закона за държавния бюджет – само и само правителството да не бъде коректно с бизнеса. Ние искаме да бъдем коректен партньор с бизнеса, бизнесът да е коректен с правителството. Считам, че само по този начин може да вървим напред”, добави той.

За таксата върху приходите от електроенергия от възобновяемите енергийни източници, президентът е сезирал Конституционния съд. „Надявам се този път питането му да бъде допустимо. Оттук-нататък въпросът е какво ще реши Конституционният съд. Подобни мерки има в цяла Европа. Не виждам нищо страшно в тази мярка”, посочи Стойнев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика