Пример как се усеща държавната помощ за коронавируса - ситуацията с туроператорите

3758
Пример как се усеща държавната помощ за коронавируса - ситуацията с туроператорите
Снимка: БГНЕС

Действаща помощ ли са 500-те млн. лева държавна помощ, които през Българската банка за развитие (ББР) отиват в търговски банки и оттам биват отпускани като помощ заради коронакризата?

И днес, 13 октомври, в пресклуба на БТА четири организации от сектора на туризма се оплакаха от ситуацията. Обединение "Бъдеще за туризма" /ОБТ/, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/, Българската асоциация на туристическите агенции /БАТА/ и Сдружение "Туризъм" посочиха, че искат финансовата помощ да идва директно от ББР, а не да минава през търговски банки – заради размера на исканите обезпечения и лихвата. Организациите не искат повече от 3% лихва, като твърдят, че сега по този вид помощ, минаваща през търговските банки, лихвата е 7%. Що се отнася до обезпеченията по взет кредит (максималният размер може да е до 300 000 лв.), има твърдения от бранша, че се е стигало и до 200% - гаранция за кредит с имот, който е четири пъти по-скъп, отколкото е размерът на заема.

Защо – според обясненията на Павлина Илиева, председател на Обединение "Бъдеще за туризма", банките гледат масово на компаниите от бранша като на неплатежоспособни, тъй като заради пандемията от 7 месеца не работят т.е. нямат приходи. Именно заради това такива компании не могат да използват и мярката "60/40" - защото не могат да покрият 40-те процента за заплати и осигуровки, тъй като приходите им са нула.

Ефектът на затварянето заради коронавируса - даваме пари главно за храна

Пестене колкото се може повече - това е ефектът на голямото затваряне заради новия коронавирус от пролетта, сочат данните на НСИ за вто...

Припомняме, че условията, обявени от ББР за вземане на тези кредити, са гратисен период до 3 години, по-ниски от пазарните лихви и изискване за обезпечение не повече от 20% от размера на търсеното финансиране. А туроператорите искат да няма граница от 300 000 лв. - вместо това отправна точка да са финансовите резултати от 2019 година на съответната компания, искаща заем. Браншът твърди, че от ББР има разбиране за създаване на такава кредитна програма с бюджет от 50 млн. лв., но за това трябва решение на принципала в лицето на министъра на икономиката.

Вицепремиерът Марияна Николова вече е провела срещи с министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който е принципал на Българската банка за развитие, с искане да се разработи кредитен продукт специално за туристическия бизнес. Поискана е и среща с министъра на финансите Кирил Ананиев с молба да се осигурят средства от държавния бюджет за подпомагане на тези туроператори и агенти, които през пролетта на 2021 г. трябва да върнат парите на клиентите с провалени заради коронавируса екскурзии и почивки, твърди в. "Сега".

Туроператорите и туристическите агенции искат среща и с министъра на финансите Кирил Ананиев. Пред него ще настояват за други 95 млн. лв., които да бъдат предвидени в националния бюджет за 2021 г. и да бъдат отпуснати още през януари. Една от сериозните причини – през март 2021 година туроператорите ще трябва да почнат да изпълняват заявени екскурзии или да връщат пари, тъй като това беше условие, прието още в началото на пандемията.

По данни на туроператорите 320 000 българи са платили над 320 млн. лв. за екскурзии и почивки, които не са реализирани заради коронавируса. Законът за извънредното положение и промени в Закона за здравето дадоха 12-месечна отсрочка на туристическите фирми да предложат алтернативна ваканция или да върнат парите. За 60% от предплатените ваканции, потребителите са се съгласили да получат ваучери, с които когато стане възможно да осъществят пътуването си или да получат алтернативна почивка. Останалите 40% хората си искат обратно парите.

Нова помощ

Готов е актуализираният пакет документи за помощ за туроператорите

Министерството на туризма публикува на вниманието на всички заинтересовани лица актуализирана версия на пакета документи с условията за...

От днес, 13 октомври, туроператори и туристически агенти вече могат да кандидатстват за безвъзмездната помощ от 10 млн. лв. по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020".

Всеки от кандидатите трябва да заяви в проектното предложение стойност до 10% от общия си оборот за 2019 г., но не повече от прага на de minimis от 200 000 евро, или 391 166 лв. Средствата, които се предоставят по процедурата следва да бъдат използвани за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на предоставяната туроператорска/туристическа агентска услуга.

Подаването на проектното предложение се извършва изцяло по електронен път. Това става чрез попълване на опростен уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020). Кандидатите е необходимо да имат валиден електронен подпис, издаден от квалифициран доставчик. Подаването на заявлението става чрез модула "Е-кандидатстване" - ТУК!

Процедурата е с краен срок за подаване на проектни предложения 16:30 часа на 20 октомври 2020 г. Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронната поща на адрес: opicmt@tourism.government.bg. Отговорите на въпросите на кандидатите се публикуват в ИСУН 2020 и на интернет страницата на Министерството на туризма (www.tourism.government.bg). Няма да бъдат предоставяни отговори на въпроси, зададени по телефона. Няма да бъдат изпращани индивидуални отговори на зададени от кандидатите по процедурата въпроси.

Проектните предложения ще бъдат оценявани чрез ИСУН 2020 не по-рано от 5 календарни дни след оповестяване на условията за кандидатстване. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com