Производствените цени в промишлеността скачат с 38% за година

2511
Производствените цени в промишлеността скачат с 38% за година
Снимка: iStock

Производствените цени в промишлеността, които могат да се приемат за ранен измерител на инфлацията, продължават да отчитат сериозен годишен ръст и през месец май, като по-сериозен принос за увеличението има нарастването на цените на вътрешния пазар.

Общият индекс на цените на производител през май 2022 г. нараства с 38.2% в сравнение със същия месец на 2021 година. Цените регистрират минимално забавяне в темпа на растеж спрямо преходния месец април, когато годишното нарастване възлиза на 40.2%, сочат данните на Националния статистически институт.

Инфлацията няма да си отиде скоро: Производствените цени нараснаха с 32% за година

Цените на производител в промишлеността остават високи и през февруари. Увеличението на годишна база достига 32.3%, като цените отчитат...

Най-значителен ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, където той достига цели 83.8%, при преработващата промишленост – с 25.9%, и добивната промишленост - с 11.3%.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на химични продукти - с 40.2%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 29.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 28.3%, производството на хранителни продукти - с 25.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2022 г. нараства с 47.7% в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 82.7%, преработващата промишленост - с 30.3%, и добивната промишленост - с 13.7%.

Инфлацията у нас се изстреля до нивата от 1998 година

Инфлацията в България продължава да се ускорява с бързи темпове като вече достига висини, напомнящи за времената на хиперинфлацията у н...

Спрямо май 2021 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при: производството на химични продукти - с 60.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 46.3%, производството на основни метали - с 38.0%. Понижение се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.6%.

На месечна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2022 г. намалява с 0.1% спрямо предходния месец април. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.3%, в добивната промишленост - с 2.1%, а в преработващата промишленост е отчетено увеличение с 3.0%.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти - с 6.6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.8%, производството на хранителни продукти - с 3.0%. Намаление е отчетено при производството, некласифицирано другаде - с 0.9%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през май 2022 г. се увеличава с 1.3% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 г. увеличението е с 24.0%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика