Провал на Набуко?

11879
Провал на Набуко?

Газопроводът „Набуко Запад” е неприемлив като маршрут за пренос на експлоатирания газ от находището „Шах Дениз II”. Това стана ясно от официално съобщение на консорциума „Шах Дениз II” към OMV като акционер в дружеството, разработващо проекта за газопровода „Набуко” - "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ".

В официалното съобщение на сайта си OMV коментира, че не е съгласен с решението на „Шах Дениз II”, но го приема. Австрийската компания уточнява и че е готова да изслуша алтернативни предложения за маршрут.

Голяма френска компания се включва в "Набуко"

Нов инвеститор се присъединява към консорциума от компании, които са готови да започнат изграждането на газпровода „Набуко”...

На нарочна пресконференция обаче изпълнителният директор на OMV Герхард Ройс заяви, че за австрийската компания проектът е приключил.

Отказът от маршурта на практика означава стопиране на проекта, докато не бъде договорен нов маршрут. Всъщност „Набуко Запад” трябваше да премине и през българска територия. Точният маршрут беше от Турция до Австрия през България, Румъния и Унгария. На българска територия тръбата трябваше преминава през две общини от област Ловеч – Летница и Ловеч през землища на селата Александрово, Дренов, Слатина и Владиня.

Предпочитаният от "Шах Дениз II" маршрут е по т.нар. Трансадриатическия газопровод (ТАП), който минава през Турция, Гърция и през Адриатическо море към Италия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com