Проверките на фирми за бързи кредитни неефективни: КЗП няма хора

1519
Проверките на фирми за бързи кредитни неефективни: КЗП няма хора
Снимка: Архив

Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява през пръсти фирмите за бързи кредити. Наред с това определените в закона санкции са толкова ниски, че едва ли са проблем за сектора, който в последните години се развива с бурни темпове, съобщи в. "Сега".

Санкциите за нелоялни търговски практики, прилагани от фирмите за бързи кредити, трябва да се завишат съществено, защото в момента те нямат никакъв възпиращ ефект. Тези компании масово нарушават правилата за отпускане на заеми, но по Закона за защита на потребителите максималната глоба за нелоялни практики е 50 000 лв. На фона на огромните обороти на този бизнес в страната подобна санкция е направо символична. Необходимо е тя да бъде обвързана с годишните приходи на нарушителя, например 4%.

ОЩЕ: КЗП проверява дружествата за бързи кредити, има 88 нарушения за три месеца

Това призоваха омбудсманът Диана Ковачева и от движение "Изправи се. БГ" пред депутатите от специалната комисия за наблюдение на защитата на потребителите и ограничаване на работата на монополите.

Проверки

През 2023 г. КЗП е извършила проверки в половината от общо 102 фирми, които се занимават с предоставяне на бързи кредити, а в следващите 6 месеца ще приключим и с останалата половина, отчете председателят на КЗП Стоил Алипиев. В резултат на тези проверки комисията е съставила 108 акта за нарушения, от които 74 са с наказателни постановления. Начислените глоби са за 743 хил. лв. Само при 10% от компаниите не са установени нарушения.

"Начислените глоби са едва 0.01% от общия оборот, който реализира този сектор. За последните две-три години той порасна с 65% - от 3.3 млрд. лв. през 2021 г. до 5.5 млрд. през 2023 г. От представените данни излиза, че всеки един нарушител е бил глобен с по 10 000 лв.", коментира Мая Манолова от "Изправисе. БГ".

Липса на хора 

КЗП не разполага с достатъчно кадрови потенциал и за да се извърши мащабната кампания за проверка на фирмите за бързи кредити са били привлечени външни изпълнители по настояване на председателя Стоил Алипиев. Този подход се оказал лоша практика - външните изпълнители не са си свършили добре работата и е трябвало докладите им да бъдат преработвани от инспекторите от комисията.

ОЩЕ: КЗП прехвърли на парламента темата с цените на мобилните услуги

"Вече нямаме никакъв потенциал за извършване на проверките, защото всички дългогодишни колеги, които работеха по проекта, напуснаха - било заради ниските заплати, било по други причини. В момента разполагаме само с един юрист, който е на два месеца стаж", обясни Константин Арабаждиев. По неговите думи в КЗП са разгледани за нелоялни търговски практики и неравноправни клаузи общите условия само на 32 фирми за бързи кредити, което е едва 30% от сектора.

"За съжаление сгрешихме в провеждането на кампанията. Вместо да тръгваме с физически проверки на място, трябваше първо да прегледаме Общите условия на всички фирми. Там, където се констатират нелоялни търговски практики или неравноправни клаузи - да се дадат предписания за доброволното им отстраняване и едва тогава да се правят проверки, да се налагат санкции или да се водят дела", каза и другият член на КЗП Ангел Джалев.

И Арабаджиев, и Джалев дадоха да се разбере, че са се противопоставили както на наемането на външни изпълнители за тези проверки, така и на организацията на провеждане на цялата кампания. "Към момента не може да довършим тази кампания. Остава висящ въпросът какво се случва с по-голямата част от фирмите за бързи кредити, които не сме проверили. Вече втора година те са оставени да работят необезпокоявани", посочи Джалев. 

ОЩЕ: КЗП с двойно повече събрани средства от санкции за изминалата година: Казва председателя Стоил Алипиев

Проверки без ефект

От обърканите обяснения на Стоил Алипиев се разбра, че комисията всъщност проверят фирмите за бързи кредити единствено за нелоялни търговски практики. Търсене на неравноправни клаузи в договорите с клиенти и в общите условия на практика не се извършва.

Фирмите за бързи кредити са само на регистрационен режим към БНБ и единственият орган, който има законово право да ги контролира е КЗП.

Според омбудсманът Диана Ковачева проверките на КЗП няма да доведат до никакви последствия. Защото правомощията на КЗП са да налага санкции само за нелоялни търговски практики, които са твърде ниски. А за неравноправните клаузи КЗП може единствено да сезира съда, ако нарушителят не изпълни предписанията й. КЗП обаче не е използвала правото си да заведе нито един колективен иск по бързата процедура и така да защити клиентите от своеволията на фирмите за бързи кредити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика