"Евролаб" обратно на ГКПП "Капитан Андреево": БАБХ обаче финтира хитро

13455
"Евролаб" обратно на ГКПП "Капитан Андреево": БАБХ обаче финтира хитро
Снимка: БАБХ

Всички оператори на пратки, които са са допуснати от Гранична полиция на ГКПП „Капитан Андреево“ и са входирали искане до БАБХ да им се възстанови тази дейност, ще бъдат допуснати да я изпълняват. „Евролаб 2011“ ЕООД също е поискало да осъществява товаро-разтоварна дейност, но комисията предлага на това дружество да бъде отказано да осъществяват исканата  дейност, защото с него БАБХ има висящи съдебни спорове, свързани с дейността му на граничния пункт. Това съобщи за Actualno.com изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински.

От Агенцията припомнят, че на 15-ти декември т.г. Върховният административен съд отмени заповедта на изпълнителния директор на БАБХ от 4 август 2022 (изменена на 5 август). С нея бе разпоредено товаро-разтоварването на ГКПП от транспортните средства на пратките, когато е необходимо за осигуряване на достъп до нея за извършване на официален контрол, да се извършва от служители на БАБХ. Редица медии след публикуването на решението излязоха със съобщения, че ВАС връща „Евролаб 2011“ на ГКПП „Капитан Андреево“, което не е коректно според БАБХ. Още: Съдът засега спря "Златния" митнически паркинг в Свиленград

(Един от шестте обекта, които "Евролаб 2011" ползва под наем от БАБХ)

На практика съдът отмени разпореждането такава дейност да се осъществява само и единствено от служители на БАБХ, гласи прочитът на държавната структура.

От Агенцията припомнят европейския регламент, който сочи, че „операторите, които отговарят за пратката, гарантират, че животните и стоките се представят за официален контрол на граничния контролен пункт". "Пояснявам, че в регламента никъде няма посочена товаро-разтоварна дейност. Това ние сме го побъргарили. Регламентът казва, че операторът на пратка трябва да представи на контролния орган - БАБХ, стоката за проверка - физическа, документална и нагледна", поясни д-р Патарински.  Тоест, няма пречка операторите да представят пратките (стоки и/или животни) пред органите на БАБХ за осъществяване на официалния граничен контрол.

"На това основание операторите, подали искания до БАБХ: "Шипка спед" ЕООД; "Си Би транс 2014" ООД; "Евро Логистик 2014" ЕООД и "Марвел Логистика" ООД, "НТГ" ЕООД и "Никита Груп" ЕООД, в качеството им на оператори могат да извършват горепосочените дейности по регламента", уточняват от Агенцията.

Според д-р Патарински няма забрана нито в съдебното решение, нито в европейския регламент служители на БАБХ също да осъществяват товаро-разтоварна дейност, когато вносителите не са натоварили с това задължение друг оператор, като събират съответната такса за тази услуга.

"Агенцията ще остане с тази си дейност - товаро-разтоварна, защото на практика се създава една конкурентна среда. Не всеки оператор на пратка физически присъства на пункта. Те нерядко си подготвят документите предварително с вносителя и тогава ние ще останем като страна, която може да извърши товаро-разтоварната дейност и ще си вземем нашата такса, определена в ценоразпис. На фирмите-операторки може да им е безплатна, а може да определят по-висока цена от нас", допълни той.

По думите му новината, която излезе в медиите, че ВАС връща "Евролаб 2011" на ГКПП "Капитан Андреево" не отговаря на истината.

"Не връщаме "Евролаб 2011" и Агенцията няма да се махне от ГКПП. Просто ВАС казва, че не може да ограничаваме другите фирми да извършват тази дейност, че ние миналата година с тази заповед сме ги ограничили, игнорирали сме всички фирми и сме казали: "Само БАБХ ще прави това нещо". Казва също, че нямаме право да налагаме тази рестрикция. Затова ще дадем достъп на всички, но и ние оставаме. Който вносител избере нас и каже: "Искам да си платя таксата на Агенцията" – ще може да го направи, ние сме там. Имаме си хората, контролът е от наша страна. Взимаме му таксата. Който е платил на друг оператор, примерно му е по-изгодно, нека го направи. Тоест, стават чисто договорни търговски взаимоотношения", каза още изпълнителният директор на Агенцията по храните.

Въпреки това - критики към ВАС

Неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) критикува ВАС и припомня историята в съда, като казва дословно следното в официална позиция: 

"Евролаб 2011" оспорва в съда заповедта на БАБХ според която проверките по официален фитосанитарен, ветеринарно-медицински контрол и контрол на продукти от неживотински произход и свързаните товаро-разтоварни дейности и лабораторни анализи ще се извършват единствено от служители на БАБХ и с оборудване на агенцията. Административен съд – София-град (АССГ) намира жалбата за неоснователна. Казусът стига до ВАС, където съдебен състав с председател Любомир Гайдов, и членове Еманоил Митев и Емил Димитров решава в полза на частното дружество, което някои медии свързват с Христофорос Аманатидис-Таки, издирван в миналото по подозрения за разпространение на наркотици.

"Докато АССГ е разгледал казуса по същество, извършил е подробен анализ на приложимото българското и европейско законодателство и е постановил решение, което – както би следвало да бъде – е напълно в съответствие с духа и буквата на закона, ВАС решават в полза на "Евролаб" само на базата на процедурни основания. Игнорирани са задължителни европейски норми, както и текстове от българското законодателство, които ясно регламентират правомощията на БАБХ", коментира Лора Георгиева, правен експерт в АКФ.

Според Регламент (ЕС) 625/2017 на Европейския парламент и на Съвета, БАБХ е органът, който отговаря за осигуряването на ефективен официален контрол и действията по извършването му, като вземане на проби, товаро-разтоварна дейност и други, следва да се извършват само от служители и с оборудване на агенцията, освен ако самата БАБХ не реши да делегира част от задълженията си на трети лица. Оператори като "Евролаб 2011" нямат никакви самостоятелни права, напротив имат задължения да спазват наложените от органите на официален контрол (в случая БАБХ) правила за осъществяване на този контрол.

"Със или без оспорваната от „Евролаб 2011“ в съда заповед, това е редът, по който следва да се осъществява официалният контрол. Самата заповед е издадена с цел преодоляване на положението на системно неспазване на закона", казва Георгиева.

ОЩЕ: Ще има ли разследване как ВАС отсъжда в полза на Евролаб?

Припомнено е, че всичко започва от февруари, 2012 година, когато БАБХ, тогава по времето на първото правителство на Бойко Борисов, подписва отдава под наем на новоучреденото дружество "Стоп груп" ЕООД (със сегашно наименование "Интерпред еврологистик" ЕООД) шест сгради на територията на ГКПП "Капитан Андреево". Договорът за наем е със срок 10 години и е преподписан предсрочно, в 22:26 часа на 31.12.2021 г. с новоучреденото "Евролаб 2011" ЕООД, с едноличен собственик Васил Димитров – дългогодишен служител на "Интерпред еврологистик" ЕООД. АКФ изрично казва следното: Сградите са публична държавна собственост с предназначение за осъществяване на официален контрол на качеството и безопасността на храните. Законът изрично забранява предоставянето им на трети лица и ползването им с различно предназначение. Въпреки това дружеството - наемател ги ползва за „подготовка“ за осъществяване на физически проверки на товарите и за разполагане на лаборатория, а на служителите на БАБХ е разрешено да осъществяват официален контрол в тези сгради, но с посредничеството на служителите на частното дружество.

Какво точно ще прави БАБХ на "Капитан Андреево"

Тя ще осъществява официалния контрол - физическите проверки, проверките за идентичност, документалните проверки, решенията за действия с пратките. Лабораторията, в която се извършват необходимите изследвания на внасяните през ГКПП стоки, е нейна лаборатория.

Какво точно ще правят фирмите

Те извършват товаро-разтоварни дейности само по разпореждане на контролните органи, за да се представят пред тях пратките за осъществяване на необходимия официален граничен контрол.

Каква е текущата ситуация с "Евролаб 2011" ЕООД

Освен че не се връща към товаро-разтоварната дейност, заради висящи съдебни дела с БАБХ, фирмата на Васил Димитров има и дело с областния управител за шестте имота, които ползва под наем. Те са ѝ отдадени от БАБХ в края на 2021 г. за срок от 10 години, но областният води делата за отнемането им с мотив, че не се използват по предназначение.

Делото е отложено за януари месец 2024 г. 

"Имотите са отдадени заради извършването на този контрол, но ние на "Евролаб 2011", с която имаме договор, няма да им даваме никакви права и те най-вероятно ще заведат друго дело за пропуснати ползи срещу нас. В момента, в който имаме окончателно решение на съд, тогава ще решим наново за тях", посочи д-р Патарински.

Припомняме, че дружеството е създадено през октомври 2021 г., като в края на същата година се яви на търг и спечели шест сгради в територията на ГКПП "Капитан Андреево". За 2022 г. дружеството има 13,8 млн. лв. приходи и печалба от 5,1 млн. лв.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании