Работещите в най-високоплатения сектор у нас се увеличиха с 41 000 души за десетилетие

3848
Работещите в най-високоплатения сектор у нас се увеличиха с 41 000 души за десетилетие
Снимка: БГНЕС

През последното десетилетие секторът на информационните и комуникационни технологии в България се радва на значително развитие. Това личи от сериозното увеличение в броя на заетите специалисти в тази индустрия, която се характеризира с най-високите средни възнаграждения в страната.

Броят на технологичните специалисти в България нараства с приблизително 41 300 души през последното десетилетие, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Това представлява увеличение от близо 62% за периода.

Програмистите у нас по-добре заплатени отколкото в Германия

Средната заплата в българския софтуерен сектор изпреварва средния размер на възнагражденията за сходни позиции в страни като Германия и...

Така заетите специалисти в сферата на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) у нас достигат 108 000 души, което оформя дял от 3.5% от общата заетост в страната. За сравнение, през 2011 година у нас са работили 66 700 души ИКТ специалисти, което е оформяло дял от 2.3% от всички заети в страната през конкретната година.

Увеличението на броя ИКТ специалисти в България върви ръка за ръка с общата тенденция в Европейския съюз. Въпреки нарастването в броя на технологичните работници, страната ни остава на опашката в ЕС по дял на ИКТ специалистите спрямо общата заетост.

Зад България се нареждат само Гърция (2.8%) и Румъния (2.6%), като страната ни дели една позиция с Полша, където делът също възлиза на 3.5% от всички заети.

За последните 10 години, броят на технологичните специалисти в ЕС е нараснал с близо 58% до общо 8.93 млн. души или 4.5% от всички заети. За сравнение, през 2011 година, ИКТ специалистите в ЕС са наброявали 5.65 млн. души или 3% от общата заетост.

Най-висок дял в общата заетост на ИКТ специалистите се наблюдава в Швеция (8%), Финландия (7.4%), Люксембург и Нидерландия (по 6.7%).

В кои сектори у нас заплатите са над 2000 лева?

Размерът на месечното брутно възнаграждение зависи от много фактори, но като цяло доброто образование и натрупаният опит са най-важните...

Най-висок брой технологични специалисти има в Германия - малко над 2 млн. души или 4.9% от общата заетост в страната. Челната тройка се допълва от Франция (1.23 млн. души) и Италия (848 500 души), като делът спрямо всички заети достига съответно 4.5% и 3.8%.

България лидер по дял на ИКТ специалистите от женски пол

България е лидер в Европейския съюз по дял на заетите ИКТ специалисти от женски пол, сочат данните на Евростат. През 2021 година у нас 28.2% от заетите технологични специалисти са жени. Това е доста над средното за ЕС, където 19.1% от заетите ИКТ специалисти са от женски пол.

След България, най-висок дял на технологичните специалисти от женски пол се наблюдава в Румъния (26%) и Малта (25.6%). В същото време, най-нисък дял на жените в ИКТ сектора се отчита в Чехия (10%), Унгария (14%) и Словакия (14.9%).

Още: България има своя първи еднорог: Българска компания постигна оценка от 1 млрд. долара

Близо 4000 лева средна заплата във финтех индустрията у нас

Средната брутна заплата в българската финтех индустрия достига близо 4000 лева, което повече от 2.5 пъти над средната работна заплата у...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com