Реформаторите: Всеки работещ ще трябва да даде 3 хил. лева заради правителството

24480
Реформаторите: Всеки работещ ще трябва да даде 3 хил. лева заради правителството
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3 млрд. лева загуба на НЕК, която се крие, 3 млрд. лева взети външни заеми, 1,2 млрд. за „Южен поток”, 1 млрд. лева за БЕХ, 0,8 млрд. лева дефицит в бюджета за първите четири месеца, 0,5 млрд. лева задължения на общините, 0,3 млрд. лева задължения на железниците – това е положението в България. Всички тези проблеми за държавата са факт и ще доведат до сериозни проблеми – най-вече повишение на лихвите по кредитите и по-лош кредитен рейтинг. Това заяви бившият лидер на СДС Мартин Димитров.

За да „запушим” тази дупка, всеки работещ ще трябва да плати 3 хил. лева, предупреди икономистът Георги Ганев.

Реформаторският блок: България има 10 млрд. лева дълг, КСНС да прави план за спасение

За една година това правителство е успяло да натрупа 10 млрд. лева нови краткосрочни задължения. В това число влизат 3 млрд. лева нови ...

Заради тази ситуация поискахме спешен план от КСНС, с който да се изправим пред проблема. Възможно е да има актуализация на бюджета, защото правителството губи финансовата стабилност. Кабинетът си е заровил главата в пясъка – нека министър Чобанов да излезе и да каже кое не е вярно, призова Димитров в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според Димитров по отношение на „Южен поток” няма твърда договорка, че може да тече български газ например и ние ще можем да купуваме само руски газ. Заради този газопровод могат да ни спрат европейски фондове. Защо ни е поредният тотален монопол, попита бившият син лидер и лице на Реформаторския блок. Години наред се очертава да купуваме най-скъпия газ в Европейския съюз, а до две години има добри перспективи да добиваме газ от шелфа на Черно море, завърши Димитров.

Същевременно Георги Ганев предупреди, че дълговете на НЕК и БЕХ се смятат към публичните дългове, защото говорим за държавни компании. На тях външни кредитори им дават заеми, защото са държавни – ако бяха частни, да са фалирали. Моето подозрение е, че се готви умишлен фалит на БЕХ, за да се разпродадат на безценица активите му.

Големият проблем сега е, че има много ниска събираемост на данъците, посочи Любомир Дацов в сутрешния блок на bTV. Точно това ни посочи вчера и Европейската комисия в препоръките си. А Кольо Парамов посочи като алтернатива национално обединение.

Оставка, не ударна програма, каза Реформаторският блок

Изборите поставиха ултиматум на правителството да подаде оставка. Тук сме, защото виждаме опит да се пренебрегне волята на избирателите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика