Реформаторският блок: България има 10 млрд. лева дълг, КСНС да прави план за спасение

24111
Реформаторският блок: България има 10 млрд. лева дълг, КСНС да прави план за спасение
Снимка: Реформаторски блок

За една година това правителство е успяло да натрупа 10 млрд. лева нови краткосрочни задължения. В това число влизат 3 млрд. лева нови дългове, които предстоят да бъдат взети, 3 млрд. лева дълг на НЕК, 1 млрд. лева дълг на БЕХ, бюджетен дефицит само до момента 0,8 млрд. лв., задлъжнялост и недостиг в общините 0,5 млрд. лв., недостиг в здравеопазването 0,5 млрд. лв. и средства, които ще бъдат похарчени за проекта "Южен поток" - 1,2 млрд. лв. Това заяви едно от лицата на Реформаторския блок и бивш председател на СДС Мартин Димитров. Той подчерта, че не става дума за дълга на България.

Разчетите на обединението показват, че всеки един работещ в страната задължава със скоростта на една минимална работа заплата на месец. Всичко това по думите на бившия председател на СДС води държавата към фалит.

Дългът ни за 2013 - 18,9% от БВП, вторият най-нисък в ЕС

На 18,9% от БВП се равнява дългът на България за изминалата 2013 г. В парично измерение той е 14 733 000 лв., сочат данни на НСИ. Това...

Икономистът Георги Ганев прогнозира, че ако нещо не се промени скоро, България ще изпадне в „гръцки сценарий в български вариант”. При този сценарий една четвърт от доходите ще изчезнат, а спестяванията ще се стопят, изядени от инфлацията или ще бъдат иззети по друг начин.

Ганев изрази очакванията си в най-близко време кредитният рейтинг на страната да бъде намален. Това по думите му ще доведе до драстично увеличаване на лихвите по всички кредити.

За да се излезе от тази ситуация, Реформаторите предлагат свикване на разширено заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Според Найден Зеленогорски, който е бивш кмет на Плевен, на него трябва да бъдат поканени не само парламентарно представените партии, а и експерти плюс партиите, които са се представили добре на последните европейски избори. На това заседание трябва да бъде обсъден и приет план за спасение на България. Той трябва да започне да се изпълнява от едно бъдещо служебно правителство.

Реформаторите настояха отново за възможно най-бързо провеждане на парламентарни избори. Найден Зеленгорски коментира, че те могат да се проведат през октомври и призова управляващите да проявят национална отговорност. По думите му в момента левицата върви по пътя, по който десницата вървя повече от десетилетие.

С новите дългове връщаме стари, вече намалихме дълга, казва Орешарски

Вземаме новите заеми, за да изплатим старите. Това няма да доведе до увеличение на дълга, заяви министър-председателят Пламен Орешарс...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика