Регионалният министър счита, че авторитетно изследване за цената на тунел "Железница" е лъжа

2703
Регионалният министър счита, че авторитетно изследване за цената на тунел "Железница" е лъжа
Снимка: БГНЕС

Около 60 пътни участъка в България се считат за критични и предпоставящи тежки катастрофи. Един такъв е на АМ "Тракия", където се извършва отводняване и ако се налага, ще има пресафалтиране. Това заяви регионалният министър Николай Нанков. Друг такъв пример е пътят при село Микре, където има рехабилитация от 2015 година.

Попитан дали цената на норвежки тунели е много по-ниска от български – до 14 пъти, като за пример беше дадена Железница, министърът отговори, че това е спекулативно. Той си призна, че не е чел изследването на фондация "Фридрих Науман", където има такова сравнение и увери, че цените в България са най-ниски. Може би говорим за минали години, опита да намери обяснение Нанков, визирайки, че в Норвегия говорим за построени в миналото съоръжения (бел. ред. - в изследването, на 89-та страница, е изрично подчертано точно това и са направени сметки предвид инфлацията). Конкретният пример с данни и цени, даден от "Фридрих Науман", можете да видите ТУК!

28 са постъпилите оферти за строежа на тунел "Железница"

28 са постъпилите оферти в откритата процедура за „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 Туне...

Според регионалния министър по-тежкият момент е ремонтирането на вече съществуващите тунели. Нанков предупреди, че ни грози европейска санкция, ако не ремонтираме тунелите, които са част и от европейската пътна мрежа. Обичам, когато ни грози глоба, защото тогава сте по-бързи, отвърна водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев и Нанков се съгласи с тази теза.

17 нови тунела са в различен етап на подготовка – от предпроектен етап до строителство. Например тунелът при Габрово се изгражда в момента и той ще е готов до края на годината, заедно с целия обход, стана ясно от думите на министъра. През Кресненското дефиле тунелите ще са пет, като най-големият е 1,3 километра, а този при Железница ще е над 2 километра. През 2023 година ще бъдат завършени всички тези 17 тунела, уточни Нанков.

Относно пътя до Калотина Нанков припомни, че сега тече процедура по избор на изпълнител и до месец трябва да се приключат тръжните процедури. Ако няма жалби, предполагам до 2 години ще сме готови, уточни той и каза, че пътят ще е "магистрален", с максимална скорост 120 километра.

Основен приоритет за Северна България е пътят до Видин, увери Николай Нанков. Пътят ще се реализира, въпросът е кога, добави той. За магистралата Русе – Велико Търново министърът каза, че ще има мостово съоръжение до село Хотница, където трябвало да се опази биологичното разнообразие.

Липса на част от оферта прекратила процедурата за "Железница"

Установяването на липса на част от офертата на един от кандидатите компрометира процедурата до такава степен, че единствената законосъо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика