Ройтерс: БГ дефицитът е скочил с 80%

8944
Ройтерс: БГ дефицитът е скочил с 80%

Бюджетният дефицит на България към януари т.г. е скочил с 80% в сравнение със същия период през 2012 г., информира в свой материал Ройтерс, предаде БГНЕС.

Екс-финансовият министър Симеон Дянков обясни повишаването на дефицита с големи плащания по външния дълг на страната, с вноските към ЕС и ниската данъчна ставка.

Бюджетният дефицит на България към януари т.г. е 536.5 млн. лева - при 298 млн. към януари 2012 г. Правителството на Бойко Борисов, подало оставка на 20 февруари заради протестите срещу високите цени на тока и ниския жизнен стандарт, планираше дефицит от 1.3% за 2013 г., при 0.5% през 2012 г.

"Скокът в бюджетния дефицит беше очакван, това е контролиран процес. Не виждам фискални злоупотреби в светлината на предстоящите избори", отбелязва пазарния анализатор Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч".

Опозиционната Социалистическа партия обаче изрази загриженост относно фискалната политика на десния кабинет в оставка, като го обвинява в загърбване на малкия бизнес и разходи, способствали за повишаването на бюджетния дефицит.

България се нуждае от нисък дефицит, за да избегне натиск върху националната валута, вързана към еврото. Страната е във валутен борд, което значително стеснява оперативните възможности на централната банка, водеща деликатна фискална политика с цел поддържане на макроикономическа стабилност.

Президентът Росен Плевнелиев, от когото се очаква идната седмица да назначи служебно правителство, заяви, че ще подбере за него технократи, които да осигурят фискална стабилност и осигурят разходването на бюджета за 2013 г. по план.

България полага усилия да рестартира своята слаба, но все пак пазарна икономика. Проблемите на страната с Еврозоната, ключов търговски партньор на София, обаче не са позволили икономически растеж повече от 1.0-1.7% през последните 2 години.

Финансовият министър в оставка Симеон Дянков заяви, че икономиката е в добра форма. Анализаторите обаче предупреждават, че фискалната цел може да бъде пропусната, ако следващото правителство бъде притиснато да увеличи заплатите в публичния сектор, замразени вече почти 4 години.

Разходите за януари т.г. са били с 5.8% (2.9 млрд. лева) повече в сравнение със същия период през 2012 г., показват сметките на Дянков, докато приходите са с 5.9% по-малко (1.8 млрд. лева). По думите на Дянков, отрицателният баланс се дължи на промяната в крайния срок за плащанията по дълга.

Фискалният резерв, какъвто България е длъжна да поддържа в режима на валутен борд, понастоящем е 4.1 млрд. лева, срещу 6.1 млрд. през декември 2012 г. - най-вече заради плащанията по държавните облигации, емитирани по вътрешния дълг, които са били на стойност 1.5 млрд. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com