Росен Христов: Развенча се атаката, че договорът с Турция ще е за руски газ

1049
Росен Христов: Развенча се атаката, че договорът с Турция ще е за руски газ
Снимка: Министерство на енергетиката

„Развенча се политическата атака към нас от миналата година, че ще използваме споразумението с „Боташ“ за доставка на руски природен газ". Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов, който заедно с изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Деница Златева посети терминала за втечнен природен газ в близост до турския град Текирдаг.

Там днес пристигна първият танкер съгласно сключеното споразумение между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“ за достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка. Доставеното с този танкер синьо гориво е от американската компания „Шиниър“, която през есента на миналата година спечели търга на „Булгаргаз“ за осигуряване на необходимите количества за 2023 г.

Росен Христов скочи на немски министър: Германски компании печелят най-много от бизнес с Русия

Изказването на германския министър на икономиката Роберт Хабек, който настоява за санкции на страните, използващи руско ядрено гориво е...

Едно от условията за участие в търга тогава беше източниците на доставка да бъдат от държави без наложени санкции или други търговски ограничения. Въпреки това имаше и определени съмнения за руска намеса.

ОЩЕ: Илиян Василев видя газово споразумение с Турция като метод на Русия да се направи управление в България

Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“, подписано на 3 януари 2023 г. след разговори между президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Ердоган, е със срок 13 години. Чрез него българският обществен доставчик получава достъп до пет терминала за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция, което осигурява възможност за трансфер на 1,5 млрд. куб. м. газ годишно към нашата страна.

„Споразумението позволява използването на цялата газова инфраструктура за разтоварване, регазификация, съхранение и доставка на равномерни количества природен газ до България. Това е ключово за енергийната ни сигурност“, каза Христов, цитиран от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Той изрази увереност, че благодарение на сключения договор с „Боташ“ България ще може да си осигурява над 10 танкера втечнен природен газ годишно.

Росен Христов с нови оправдания защо българският газ е по-скъп от европейския

"Булгаргаз" не е изнудвал по някакъв начин бизнеса и дори не са търсени компенсации, че намаляват потреблението си, което носи загуби з...

„Можем да използваме цялата налична инфраструктура. Ние трябва да доставим газа до турските териториални води, а след това те имат ангажимента да го разтоварят там, където е най-ефективно в момента. Това осигурява гъвкавост за нашата страна, а е изгодно и за турската, която по този начин оптимизира използването на своята инфраструктура“, смята Христов. Според него успехът на сключеното споразумение в немалка степен се дължи на намирането на "точната формула, защитаваща интересите и на двете страни".

По думите на енергийния министър - тясното сътрудничество между България и Турция в газовата област ще продължи да се развива. „На 25 и 26 април в София предстои подписване на споразумение за разширяване на газовата инфраструктура между няколко държави - България, Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Азербайджан. По този начин газ от Азербайджан ще може да бъде доставян през България за Централна Европа“, поясни енергийният министър.

ОЩЕ: ЕС рискува да загуби Азербайджан като енергиен заместник на Русия - защо?

„Стратегическото ни партньорство с „Боташ“ е ключово за гарантиране на сигурни доставки на природен газ за българските потребители на конкурентни цени“, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева. "Резултатът от тези усилия е видим в намаляването с повече от 60% на цената на горивото за месеците май и юни спрямо началото на годината и устойчивия характер на тази тенденция. Успяхме да гарантираме цялото потребление на страната в една много несигурна ситуация“, твърди тя.

По тръбите няма да потече Путин

По тръбите няма да потече Путин. Това каза президентът Румен Радев за споразумението с "Боташ" по време на форума "Светът през 202...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика