Руснаците готови да се върнат към "Белене"

5937
Руснаците готови да се върнат към "Белене"

Руската корпорация "Росатом" е готова да се върне към реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но първо трябва да се обсъдят подробностите по предложението на частния американски инвеститор.

Това заяви за БНР говорителят на компанията Сергей Новиков.

Костов: България води преговори с НЛО

Лидерът на ДСБ Иван Костов направи интересен коментар по повод кандидат-инвеститора за АЕЦ "Белене" "Глобал пауър консорциум". Бившия...

Според говорителя на "Росатом" Сергей Новиков, появата на частен инвеститор за АЕЦ "Белене" за пореден път потвърждава, че проектът е ефективен, напълно реалистичен и икономически целесъобразен.

След като има инвеститор, който е готов да построи централата, без държавно финансиране от българския бюджет, което впрочем беше готова да направи и руската страна - това само потвърждава тезата, че централата е ефективна. Според нас предложението е интересно и заслужава внимание.

Коментирайки появилата се информацията, че се водят преговори между частния американски инвеститор и "Атомстройекспорт" за откупуване на проекта говорителят на "Росатом" заяви, че към момента такива преговори не се водят, но това не означава, че те не могат да започнат. "Отново научаваме важните новини чрез медиите, но бихме искали да знаем подробностите и да разберем какво точно се предлага. Ако българското правителство заяви, че е готово да строи "Белене" с финансиране от частен американски инвеститор, остава да се обсъдят детайлите и ние ще сме готови да се върнем към проекта. Ако получим конкретно предложение, разбира се ще го разгледаме", допълни Новиков.

Сергей Новиков обаче изрази и известно опасение дали това не е поредната сцена от спектакъла "Белене" или все пак става дума за една реална идея за построяването на втора атомна електроцентрала в България.

Рано било да се говори за рестарт на "Белене"

Мисля, че е много рано да се говори за обрат, рестарт и размразяване на проекта "Белене", защото този инвеститор, който се представи ...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика