Ръководителят на АПИ: Жалби по големите проекти са превърнати в бизнес

2365
Ръководителят на АПИ: Жалби по големите проекти са превърнати в бизнес
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Имало е жалби, заради които за един стълб да отчуждим 2 или 4 кв. метра, не можем да започнем реализация на обект за 300 милиона лева, заяви пред журналисти в Смолян председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов.

По думите му няколко стъпки в големите инвестиционни проекти чрез жалби са се превърнали в "бизнес". Механизмите, по които малки фирми и отделни лица си докарват приходи, са чрез обжалвания на процедурите, на оценките за отчуждения и на оценките за въздействие върху околната среда. "Такива проекти продължават между 5 и 10 години, но когато са част от оперативна програма, става много тежко", посочи Атанасов.

Община Стара Загора плаща по принуда милиони два пъти за едно и също нещо

Абсурден казус отдавна мъчи Община Стара Загора. Той датира от години и равносметката от него от гледна точка на общинските власти, коя...

Конкретно в Смолянска област от две фирми с по 2 лева капитал е блокирана поръчка за 23,3 млн. лв., която касае ремонт и рехабилитация на третокласния път Смолян-Девин. Друга пък, която досега е отчела само едно заравняване на терен, спря обходния път на Рудозем за 6,4 млн. лв. – второкласен участък. Само едното от общо три еднолични дружества (бел. ред. - "Пътна маркировка" ЕООД, без нито един назначен човек, без машини и капитал) стана пречка за инфраструктурни обекти на стойност над 80 млн. лв. в цяла България, в това число на АПИ и на няколко общини.

"Да, незаинтересовани лица по някакъв начин жалят. Най-вероятно са заинтересовани от нещо. Най-вероятно искат да ни кажат нещо. Само че не се появяват да кажат: "Г-н областен управител, г-н кмете, г-н Атанасов, ние жалим поради тези и тези причини", анализира ръководителят на АПИ.

Той каза, че като шеф в Агенцията вече шест години се занимава с отчуждения. "Половината ми ден минава само с отчуждения на имоти. В противен случай не може да се случи никакъв голям инфраструктурен обект в България", отбеляза Атанасов. И подчерта, че тази година АПИ стартира изграждане на около 350 километра нови автомагистрали.

"Може да си представите десетките хиляди наследници и колко заинтересовани лица ще има само по отчужденията. Жалят се неща примерно на Русе-Велико Търново - една историческа магистрала, която можехме да стартираме с процедура за избор на изпълнител и надзор, тъй като сме готови и с парцеларни планове, и с ОВОС. В момента се жали, защото трябвало да се направи един изключително скоростен път от Горна Оряховица до автомагистралата. А четири пътни възела има точно в този регион. И аз питам: "Добре, какво общо има реализацията на автомагистралата с изпълнението на един път, който свързва примерно Горна Оряховица с автомагистралата?". Нищо общо нямат двата проекта. Но ето, жали се!“, обясни Атанасов.

Съмнения за завишени цени и свързани лица при обществени поръчки на МВР

Налице са данни за завишена цена, манипулативен срок на изпълнение и гаранции, опит за ограничаване на конкуренцията и наличие на свърз...

Той е притеснен за Смолян, защото има риск да се загуби финансирането от трансграничната програма между България и Гърция, която обезпечава проекта за обходния път на Рудозем. Парите трябва да се усвоят до края на годината.

Имало е случаи на жалби – казва Атанасов, заради които за 2 или 4 кв. метра да отчуждим за един стълб, не можем да почнем реализация на обект за 300 милиона.

"Както беше автомагистрала "Струма", обходът на Габрово. Огромни обекти, а не може да извадиш разрешение. Решението на Конституционния съд по предложението на предишния омбудсман Константин Пенчев беше, че трябва да платиш на последния наследник или собственик на земя и тогава да влезеш в разрешение за строеж при отчуждение. И хората си направиха добър бизнес, адвокатите също. Това върза ръцете на всички институции, които реализират инфраструктурни обекти. Това касае и НКЖИ, и общините, и всички, включително частни инвеститори", допълни Атанасов.

Той каза, че сега започва да се прави околовръстният път на София. "Започваме отчужденията и просто не може да се спи от това. Малко по-лесно е с отчуждения на земеделски земи, но когато влезеш в урбанизирана територия е ад", коментира той.

Скандален предприемач вероятно стои зад масово блокиране на ремонти и строежи на пътища

Старозагорската фирма "Пътна маркировка", която вече спря поръчки на Агенция "Пътна инфраструктура" за 44 млн. лева, до петък (23 март)...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика