Сделката за печатницата на БНБ вече е факт

50169
Сделката за печатницата на БНБ вече е факт
Снимка: БГНЕС

Сделката за печатницата на БНБ бе финализирана. В Търговския регистър вече е регистрирано новото дружество "Обертюр Фидюсиер", като в него 70% от дяловете са притежание на френската печатарска компания "Франсоа Шарл Обертюр Груп" чрез нейно дъщерно дружество, а останалите 30% са на "Печатница на БНБ", предаде Стандарт Нюз.

Капиталът на новото дружество е 63,45 млн. лв. За да се защитят интересите на миноритарния собственик, решенията ще се взимат с мнозинство от най-малко 75% от гласовете в общото събрание.

Прокуратурата няма да вкарва в съда сделката за печатницата на БНБ

Софийска градска прокуратура няма да образува наказателно производство по сделката с печатницата на БНБ. Информацията е потвърдена о...

Новата фирма се управлява от петчленен съвет на директорите, в който участват сегашният директор на печатницата Георги Симеонов и членът на УС на БНБ Боряна Пенчева. Печатницата се специализира в изработването на банкноти, документи за самоличност, ценни книжа и изборни бюлетини. От ръководството на новото съвместно дружество се надяват, че с влизането на България в eврозоната печатницата на БНБ ще започне да печата и евро, тъй като "Франсоа Шарл Обертюр Груп" има лиценз за това.

БНБ обяви намеренията си за създаване на смесено дружество 19 юни 2013 г. На 2 август т.г. пък банката публикува второ прессъобщение за мотивите си за мярката. Червеният депутат Румен Петков обаче изрази опасения, че чрез сделката печатницата се приватизира. Поради тази причина Софийска градска прокуратура се самосезира и финализирането на споразумението беше забавено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика