Сделките с жилища намаляват във всички големи градове у нас

4816
Сделките с жилища намаляват във всички големи градове у нас
Снимка: iStock

Охлаждането на пазара на недвижими имоти обхвана всички най-големи градове в България след период на сериозен възход както в броя на сделките, така и в цените на жилищата, белязал последните 2 години.

Общият показател за продажбите на жилища в страната, според броя на продажбите, намалява с 23.5% на годишна база през последното тримесечие на миналата година, сочи справка на Expert.bg в предварителните данни на Националния статистически институт. Това е първи годишен спад от 2 години насам, като за последно понижение се наблюдаваше през последното тримесечие на 2020 година, когато бе отчетено понижение от 6% на годишна база.

Накъде ще тръгнат цените на жилищата в София?

Oт осем мeceцa нacaм жилищaтa в Coфия нe ca пpoмeнили особено цeнaтa cи, съобщава Expert.bg Данните са на независимата ĸoмпaния Но...

Показателят за продажбите на нови жилища намалява с 10.1% на годишна база през последното тримесечие, докато индексът за сделките на домакинствата със съществуващи жилища се свива с 28.5% спрямо последното тримесечие на предходната 2021 година.

Настоящото понижение идва след седем тримесечия на постоянен годишен възход.

На тримесечна база, показателят за продажбите на жилища в страната, намалява с 12.6% през последното тримесечие, след като през третото тримесечие отчете понижение от 3.2%.

Данните на НСИ отразяват тенденция, подчертана от данните на Агенцията по вписванията, които отчетоха годишен спад в броя на вписваните сделки с недвижими имоти у нас през последните две тримесечия на миналата година, съответно от 7.23% и 10.43%.

Показателите за продажба на жилища на НСИ обхващат всички покупки на домакинствата (нови за домакинствата и между домакинствата), включително сделките с луксозни жилища, става ясно от методологията на националната статистика. Даренията и наследствата сa изключени, тъй като представляват непазарни сделки.

България в топ 5 по поскъпване на жилищата в ЕС

Нарастването на цените на жилищата започва да се забавя в почти всички членки на Европейския съюз, като засега България е едно от малко...

Сделките с имоти у нас намаляват за второ поредно тримесечие

Данните на НСИ за броя на сделките с жилища на домакинствата съвпадат и с отчетно забавяне в темпа на растеж на цените. През последното тримесечие на 2022 година цените на жилищата у нас нарастват с 13.4% на годишна база, като увеличението е 9.8% при новите жилища и 15.6% при съществуващите. За сравнение, през предходното трето тримесечие цените на жилищата растяха с годишен темп от 15.6% - най-висок от повече от десетилетие. През третото тримесечие ръстът в цените при новите жилища бе 12.6%, а при съществуващите достигаше 17.4%.

На тримесечна база, цените на жилищата нарастват с едва 0.4% през последното тримесечие на 2022 година, като цените на новите жилища падат с 1.1%, а тези на съществуващите добавят 1.3%.

Охлаждането е факт: Сделките с недвижими имоти у нас намаляват

Докато на годишна база, цените на жилищата продължават да растат в най-големите градове у нас, то на тримесечна база се отчита спад на най-големия имотен пазар у нас – София, за първи път от второто тримесечие на 2021 година. Тримесечният спад в цените на жилищата в столицата възлиза на 2.5% в края на 2022 година. На годишна база цените в София отчитат скок от 14% през последното тримесечие на миналата година, след годишен ръст от 18.6%, отчетен през предходното трето тримесечие на същата година.

Спад на продажбите на жилища в големите градове

Съществуващите жилища в София поскъпнаха с близо 22% за година

Цените на съществуващите жилища в София нарастват с най-бързите темпове у нас през последните 12 месеца, сочат данните на Националния с...

Показателят на продажбите на жилища, според брой на продажбите, отчита понижение на годишна база през последното тримесечие на миналата година във всички градове у нас, чието население надхвърля 120 000 души.

Показателят за сделките на домакинствата с жилища в София намалява в края на 2022 година с 20.1% спрямо последното тримесечие на 2021 година. Понижението идва след спад от 9.6%, отчетен през предходното трето тримесечие. Продажбите на нови жилища се свиват с 2.2% на годишна база, докато тези на съществуващи жилища падат с 30.6%.

Общият показател за продажбата на жилища в Пловдив (според броя) записва понижение от 26.1% на годишна база през последното тримесечие на 2022 година, като спадът при новите жилища е 15.4%, а при съществуващите намалението възлиза на 32.5%.

Общият показател за Варна се свива с 19.9% на годишна база през последното тримесечие, включително спад от 5.8% при новите жилища и понижение от 26.6% при съществуващите. Данните за Варна не включват продажбите в курортните комплекси.

Показателят за продажба на жилища, според броя на продажбите, за град Бургас отчита спад през последното тримесечие на 2022 година от 21.4% спрямо същия период на предходната 2021 година. Докато продажбите на домакинствата на нови жилища записват годишен ръст от 15.8%, то сделките при съществуващите имоти намаляват с цели 34% на годишна база.

Високите цени на жилищата у нас охлаждат пазара на недвижими имоти

Бързото поскъпване на жилищата в България провокира спад в търсенето на недвижи имоти, тъй като купувачите вече преосмислят намереният...

Общият показател за продажбата на жилища, според броя на продажбите, в Русе намалява с 33.6% на годишна база през последното тримесечие, като спадът при новите жилища е 48.7%, а при съществуващите се отчита спад от 31.3%.

Стара Загора изпъква с най-сериозно понижение на показателя за продажба на жилища, според броя на продажбите – понижение от 40.9% на годишна база, като това е трето поредно тримесечие на годишно понижение. За сравнение, спадът бе 5.8% и 21.7% съответно през второто и третото тримесечие на миналата година. Продажбите на нови жилища в Стара Загора намаляват с 52.3% на годишна база през последното тримесечие на 2022 година, а тези на съществуващи жилища пада с 35.9% спрямо същия период на 2021 година.

Още: Колко струват жилищата в Европа и къде се нарежда България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика