Шефчович обещал на Борисов, че интерконекторът с Гърция ще се строи с европейски пари

7099
Шефчович обещал на Борисов, че интерконекторът с Гърция ще се строи с европейски пари
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще финансира строежа на интерконектора между България и Гърция. Имам уверението на Шефчович и на всички колеги, че ще го направим с европейски пари. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където се проведе заседанието на Европейския съвет. Така той потвърди твърденията на енергийния министър Теменужка Петкова, която преди време заяви, че ЕС подкрепя проекта.

Премиерът посочи още, че от вчера "Булгартрансгаз" е завършил процедурата с Румъния и започва строителството на нов интерконектор, който ще може да подава газ и в двете посоки, при това в големи количества – над 30 млрд. куб. метра, съобщиха от правителствената информационна служба.

Борисов подчерта, че темата за газовия хъб стои на масата на всички, включително на бюрото на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. "От тук нататък ще се работи доста активно", заяви премиерът. "Настояваме категорично и вече всички знаят, че това е възможно да се случи. Ще има няколко източници на газ", добави Борисов. Той припомни, че до момента няма писмен документ за прекратяване на проекта "Южен поток".

"Турски поток" не е така лесно да стане, както се говори. Докато един газов хъб – газът може да идва от Русия, може да идва от интерконектора от Гърция, азерски газ, от Румъния, от нашите находища в Черно море. Абсолютно е логично. И ако дойдат големи световни компании, които да инвестират в този хъб, като разширим Чиренското хранилище, имаме и много добра газопреносна система с нови компресори, които тези дни ще ги пускаме в експлоатация – България е едно добро място това да се направи", каза премиерът.

Какво каза Борисов по отношение на "Южен поток" прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика