Shell отново отчете рекордна печалба

2020
Shell отново отчете рекордна печалба
Снимка: Getty Images/Guliver

Увеличението в търсенето на горива след края на пандемията и скокът на цените на енергията в резултат от руската инвазия в Украйна, доведоха до ръст в печалбите на енергийните компании.

В четвъртък Shell отчете рекордна печалба за второто тримесечие на 2022 г. в размер на 11.5 млрд. долара. С това компанията подобри предишния си рекорд, поставен само преди три месеца. Причината е увеличението на печалбите при рафиниране и засиленото търсене на природен газ на пазара, предава Reuters.

Shell изгражда най-големия завод за производство на зелен водород в Европа

Енергийният гигант Shell заяви в сряда, че ще започне изграждането на завод за зелен водород в Ротердам, Нидерландия. Компанията твърди...

Компанията също обяви програма по обратно изкупуване на акции на стойност 6 млрд. долара през настоящето тримесечие, но не увеличи дивидента от 25 цента на акция. Възвръщаемостта на акционерите ще остане "над 30% от паричния поток от оперативни дейности", посочват от фирмата.

Shell изкупи обратно акции на стойност 8.5 млрд. долара през първото полугодие на 2022 г., като сумата от новата програма за обратно изкупуване е по-висока от очакваното.

Високите цени на петрола помогнаха на Shell да достигне тези рекордни резултати. „Дивидентът може да е останал същият, но програмата за обратно изкупуване на акции е добра новина за акционерите.“, казва Стюарт Ламонт, инвестиционен мениджър в Brewin Dolphin.

Акциите на Shell скочиха с 0.9% след отварянето на Лондонската фондова борса днес.

Френският конкурент на пазара TotalEnergies също обяви в четвъртък, че генерираните печалби през второто тримесечие възлизат на рекордните 9.8 млрд. долара. Норвежката Equinor пък увеличи специалните си дивиденти. И двете компании ускориха програмите си за обратно изкупуване на акции. Резултатите на американските Exxon Mobil и Chevron ще бъдат публикувани в петък.

Високи цени на горивата

Цените на петрола и газа останаха високи през второто тримесечие, като средната цена на петрола сорт „Брент“ възлизаше на 114 долара за барел. Цените на природния газ в Европа и цените на втечнения природен газ в глобален мащаб достигнаха най-високите си средни стойности за всички времена през същия период.

Международната агенция по енергетика: Зимата ще е много тежка за Европа

След началото на войната в Украйна наложените санкции на Русия пренаредиха световния енергиен пазар. Това доведе до глобална енергийна ...

Коригираната печалба на Shell през второто тримесечие възлиза на 11.47 млрд. на фона на очакваните от компанията 11 млрд. долара. За сравнение, през същия период на миналата година, печалбата възлиза на 5.5 млрд. долара, а тази от първото тримесечие на 2022 г. се равнява на 9.1 млрд. долара.

Отчетените от Shell резултати са израз на по-високите цени на енергията и ръста на маржовете на компанията от рафинирането на петрол. Към това се прибавя и засиленият интерес към покупката на природен газ, казват от енергийната фирма.

Маржовете от рафинирането се утроиха през периода, достигайки до 28 долара за барел. Отчита се обаче значителен спад през последните седмици на фона на намаленото търсене на бензин в САЩ и Азия.

Shell очаква да използва между 90-98% от общия капацитет на рафинериите си през третото тримесечие, спрямо 84% през второто.

Производството на нефт и газ през второто тримесечие обаче е намаляло с 2% до 2.9 млн. барела нефтен еквивалент на ден, спрямо периода януари-март 2022 година.

Кой е най-големият печеливш от газовата криза в Европа?

Кой е най-големият печеливш от газовата криза в Европа? Някои твърдят, че това е Русия, която съкрати драстично доставките към Стария к...

Производството на втечнен природен газ на Shell възлиза на 7.66 млн. тона през второто тримесечие, спрямо 8 млн. през първите три месеца от годината. Очаква се обемите да спаднат до 6.9-7.5 млн. през настоящето тримесечие заради избухнали стачки на плаващото съоръжение за втечнен газ на компанията Australian Prelude и бъдеща планирана поддръжка.

Shell използва печалбите, за да намали дълга си, който възлиза на 46.4 млрд. долара към края на юни. За сравнение само преди три месеца, той се равнява на 48.5 млрд. долара. Съотношението дълг спрямо капитализацията на компанията пък спадна до 19.3%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика