Ще има ли възраждане на проекта "Бургас - Александруполис"?

22896
Ще има ли възраждане на проекта "Бургас - Александруполис"?

След като вчера руският енергиен министър Александр Новак заяви, че проектът за петролопровода „Бургас - Александруполис” не е прекратен окончателно, областният управител на Бургас заяви, че всъщност няма ново развитие около темата.   

„Няма основание да считаме, че се възраждат стари страхове за петролопровода "Бургас – Александруполис". Поводът, за който се повдига въпроса, е това, че предстои на 7 и 8 април ежегодното заседание на междуправителствената комисия. В рамките й предполагам, че ще се коментира темата, но тя се коментира всеки път. Контекстът на този въпрос е само в правен смисъл, нищо ново не се е случило”, коментира областният управител Павел Маринов, предаде БГНЕС.

Русия пак заговори за Бургас-Александруполис

Русия отново повдигна въпроса за замразения още през миналата година от България енергиен проект Бургас-Александруполис. На специално ...

Той обаче подчерта, че един международен договор се счита за развален, когато всички страни се откажат от него, а само България е направила това.

"Проектът "Бургас – Александруполис" бе спрян с политически мотиви, нито един технологичен, юридически или икономически. Бяха използвани пропуски в процедурата, за да се политизира проблемът. Това не означава, че проектът е лош и не е изгоден за България. Тезата, която застъпвах по времето на референдума, не я отстъпвам и днес – аз съм "за" този проект. И мога да я отстоявам навсякъде и под всякаква форма", каза Маринов.

Според кмета на Поморие Иван Алексиев обаче повод за притеснение има. Той напомни, че на 16 май 2009 г. 98% от жителите на Поморие категорично са казали "не" на проекта на проведения референдум. Позицията ни не е променена, каза Алексиев.

Той призна, че докато всички страни не се откажат от проекта, договорът си остава факт. Правителството ни трябва да се съобрази обаче с мнението на жителите на Поморие, на Бургас и на Созопол, подчерта Алексиев.

Парламентът окончателно погреба Бургас - Александруполис

В НС депутатите от мнозинството сложиха край на участието на България в проекта Бургас-Александруполис като денонсираха на второ глас...

България излезе от „Бургас – Александруполис” през декември 2011 поради екологични опасения, а през март 2013 г. парламентът денонсира на сключеното за проекта междуправителствено споразумение с Москва и Атина. След последното изказване на руско официално лице обаче се появиха притеснения, че Русия се опитва да възроди проекта. Бургаски еколози вече обявиха, че са готови да излязат на протест, ако това се случи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com