След гръмкото възмущение на Борисов за бензина - под 1% хванати нарушения

9290
След гръмкото възмущение на Борисов за бензина - под 1% хванати нарушения
Снимка: БГНЕС

Общо 6800 от 11 000 бензиностанции са били проверени към края на днешния работен ден (бел. ред. – 18:00) в рамките на поисканата в сряда (19 август) от премиера Бойко Борисов операция по препломирани. Нарушения са открити при само 58 разходомера в 10 колонки, информира Нова телевизия. Това е малко над 0,85% от проверените бензиностанции, потвърди и икономичесият министър Божидар Лукарски. Пред "Фокус" той посочи, че в Бургаска област няма хванати нарушения.

При десетте хванит в нарушение колонки има 10% манипулация в измерването на разходомерите. "Има проблем, който нормативно не е под контрола на Българския институт по метрология и Държавната агенция. Това е т.н. „хакване” на сървъра т.е. командването на данните по компютърен път от сървърът в бензиностанцията. Това е нещо, което ние по закон не промеряваме, но сме установили, че там има манипулации, които респективно ощетяват потребителите", обясни Лукарски и посочи, че от министерството готвят предложение в тази връзка до премиера. "Друг проблем е, че фирмите, които извършват ремонтите преди сегашното пломбиране, са несертифицирани и би следвало да се изгради нормативна уредба, която да сертифицира фирмите, извършващи ремонт, защото и там би могло да се допусне злоупотреба или манипулация”, разясни Лукарски.

Според граждани близки до управляващите си правят каквото искат с горивата

"Ако има някаква държава, тя не би трябвало да позволява ситуацията, при която в страната с най-ниски доходи се плаща най-много за дизе...

Малкият брой нарушения е факт и предвид статистиката на Министерството на икономиката от тази сутрин. Според Mediapool преди началото на днешния ден са сменени пломбите на 3250 бензиностанции, като само при 8 колонки е имало нарушения. При осемте бензиноколонки са установени отклонения в измерваните количества и те са запечатани, а на собствениците им са дадени предписания да отстранят проблемите. Санкции засега няма, не е ясно и колко струват на бюджета новите пломби и командировките на включените в акцията. Не са ясни и имената на хванатите в нарушение бензиностанции.

По наредба собствениците на бензиностанции, при които има открито отклонение имат 14 дни за подаване  на заявление за поставяне на нова пломба.

До края на утрешния, съботен ден, проверката на бензиностанциите трябва да приключи. "Ако трябва министри, заместник-министри отивате и от пломба на пломба вие ще гледате... В събота сутрин да ми се доложи тази задача", закани се Бойко Борисов на последното заседание на Министерския съвет.

Междувременно се очаква и докладът на КЗК за това има ли картел при определянето на цените на горивата в България. Последният път, когато беше правена такава проверка, беше в периода 2010 – 2012 година. Проверени бяха "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България" АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД и "ОМВ България" ООД, но беше обявено, че картел няма. Сутринта, пред Нова телевизия, Бойко Борисов се закани, че ако КЗК не установи картел, ще говори с депутатите и ще има „смени по комисиите”.

Борисов директно посочи картел на големите бензиностанции без резултат от КЗК

В най-силните месеци, когато хората най-много пътуват, има спад на приходите от ДДС на горива. Това заяви премиерът Бойко Борисов, койт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика