Слух: Искров готов да подаде оставка

16460
Слух: Искров готов да подаде оставка
Снимка: БГНЕС

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е готов да подаде оставка, но след решението на казуса КТБ, информира агенция ПИК.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска Искров и членовете на управата на БНБ да се оттеглят от постовете си. Миков подкрепи тезата на Борисов. Очаква се и позицията на ДПС по горещия казус.

Цветан Василев лъже за БНБ, твърди Искров

След като по-рано днес банкерът Цветан Василев излезе с поредно писмо до медиите, управителят на БНБ Иван Искров побърза да опровергае ...

Това не е първият път, когато се появява информация, че гуверньорът готви подаване на оставка. 

Предишните два пъти се случиха, в средата на юли и началото на август. Тогава Искров първо изрази готовност да се оттегли от поста си, ако Народното събрание гласува нов кандидат за поста му. Като мотиви за своето решение той посочи несъгласието си БНБ и нейният управител да бъдат използвани за "предизборни политически цели чрез системни и неприемливи обвинения".

Впоследствие в началото на август агенция ПИК информира, че Искров обмисля да излезе с обръщение, в което да обясни, че е невинен за драматичната ситуация с Корпоративна търговска банка (КТБ) и е готов да подаде оставка в деня, в който бъде обявено служебното правителство (6 август).

Очаква се днес БНБ да внесе в Народното събрание подробен доклад за състоянието на банковата група. Резултатите от одита на КТБ показат, че 2/3 от кредитите, отпуснати от банката, едва ли ще бъдат събрани. Така дупката там ще достигне 4,2 млрд. лв.

Искров: Нямаше политическа подкрепа за оздравяването на КТБ

Не намерихме политическа подкрепа за плановете си за оздравяване на КТБ. Това заяви гуверньорът на Българската централна банка (БНБ) Ив...

Според централната банка единственият вариант за спасение на трезора са законодателни промени и план за рекапилизиране на КТБ. В противен случай, лицензът на банката ще трябва да бъде отнет в началото на ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика