Сметната палата не можела да каже за кои две банки БНБ си е правила три години оглушки

9286
Сметната палата не можела да каже за кои две банки БНБ си е правила три години оглушки
Снимка: БГНЕС

Не мога да ви кажа, това е професионална тайна. Това заяви в прав текст председателят на Сметната палата Цветан Цветков на въпрос на bTV кои са двете банки, които не са проверявани от БНБ дори по автоматизираната дистанционна система за проверки в периода 1 януари, 2012-та година – 31 декември, 2014-та година.

Няма доводи защо и как две банки са изпаднали извън системата на проверка, продължи Цветков. Изключването е позволило на двете банки да получат по-висок рейтинг, добави той. Цветков дори не си позволи да каже дали едната банка е КТБ, какво остава за другите. Председателят на Сметната палата директно заяви, че тези две банки са подавали неверни данни.

Двама бивши финансови министри похвалиха Горанов за реформата в МВР

Действията на Владислав Горанов бяха предизвикани от нищонеправене в структурата на МВР. МВР трябваше да съкрати 10% от администрацията...

Шефът на Сметната палата не можа да каже и кой е дал позволение двете банки да бъдат изключени от дистанционния надзор. Не сме разследващ орган, одитът ни е даден прокуратурата, каза той.

Цветков обаче призна и друго - че в периода 2012-2014 Сметната палата не е проверявала същинската част от дейността на БНБ, каквато е надзорът на банковата система, а само разходната - за какво се харчат определените за управлението на самата БНБ пари. За в бъдеще повече няма да е така, обеща Цветков. Той добави и, че следващата година ще има общоевропейски одит, направен от всички Сметни палати в ЕС на техните централни банки и ще се правят сравнения.

Припомняме, че само преди три дни Сметната палата излезе с унищожителен одит за банковия надзор, упражняван в тригодишния период 2012-2014 от БНБ. Тогава беше уточнено, че "Банков надзор" на БНБ не е проверявал по същество верността на данните от отчетите на банките. Правена е само автоматизирана проверка, като на всичкото отгоре от тази проверка са изключени „отчетите на две кредитни институции”! Сметната палата казва и друго: "Обезпокояващ е фактът, че четири от кредитните институции не са били обект на пълна инспекция през тригодишния одитиран период (1 януари, 2012 – 31 декември, 2014), девет от кредитните институции не са били обект на пълна инспекция в рамките на две последователни години, като в шест са извършвани само тематични или специализирани проверки".

Директното цялостно заключение за надзора е: "Банковият надзор не е достатъчно ефективен за поддържане на стабилността на банковата система и за защита на интересите на вложителите поради невъзможността му своевременно да установи проблемите в кредитните институции, както и да предприеме адекватни мерки за тяхното предотвратяване".

Сметната палата: Отчетите на две банки не са проверявани от БНБ дори дистанционно

Пълен крах – това е заключението от одита на Сметката палата относно надзора, който БНБ упражнява, за да има България стабилна ба...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика