Според Трайчо Трайков АЕЦ "Белене" трябва да бъде продадена (ВИДЕО)

3319

Продажбата е най-добрият вариант. Приватизацията звучи правилно, но ядрена централа не е като всеки друг проект, който може да съществува отделно от държавата.

Това мнение изрази в ефира на БНР бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Трайков коментира проблемите с АЕЦ "Белене" и опитите на правителството да ги решат. Българска делегация на чело с премиера Бойко Борисов замина за Иран, за да проучи интереса към ядрения реактор.

Не искам детето ми да расте индоктринирано, че сме били роби

С тези думи бившият икономически и енергиен министър Трайчо Трайков коментира скандала в образованието с термина "турско робство". Иск...

Правилният път е този, по който изглежда, че правителството вече е тръгнало – този актив да бъде продаден и с парите да бъде решен въпросът за плащането по решението на Арбитражния съд. Така нещата ще приключат без по-нататъшни разправии“, каза Трайков.

Той подчерта, че в случая с АЕЦ „Белене“ „става дума за сложна тристранна сделка". "Руските компании разчитат на политически решения и рядко са готови да изминат половината път до компромиса с партньора. С Иран положението не е много по-добро. Освен това става дума за актив, който не може да бъде поверен на когото и да е", отбеляза Трайков.

Той припомни, че още докато е бил министър на енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов, е настоявал продажбата на централата да стане на по-ранен етап, "за да се минимизират щетите, които "Атомстройекспорт" твърдеше, че търпи".

"Няма значение колко сме големи, а колко сме силни в отстояване на решенията си. Собственик сме на този актив и е въпрос на експертен труд, но и на необходимата политическа кооперативност от руска страна", каза още бившият министър на икономиката.

Трайков: Приоритетът ми е да променя София в град, подходящ за отглеждане на деца

"Преди да съм водач на листата на Реформаторски блок (РБ) имах морална задача към хората, които повярваха на Реформаторите, тъй като им...

"Това, което досега България е успявала да постигне в продажбата на стар реактор, не е обнадеждаващо. При предишния случай от 230 милиона долара в крайна сметка бяха платени 70 милиона. Това беше сделка от времето на Тройната коалиция, дело на енергийни гении, които ни набутаха в тази каша. Надявам се, че сега ще бъдем на необходимата висота. Надявам се експертните и морални качества на преговарящите да гарантират нашия интерес", допълни Трайчо Трайков.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика