СРС сочи към търговия с влияние на Румен Овчаров

14365

Председателят на антикорупционната комисия към Народното събрание и лидер на РЗС Яне Янев публично опвести разсекретени телефонни разговори, които подсказват, но не са твърдо доказателство, за търговия с влияние от страна на бившия министър на енергетиката Румен Овчаров.

Подслушването на разговорите е станало по искане на Софийска градска прокуратура и е свързано с делото срещу бившия шеф на „Топлофикация София” Валентин Димитров, по-известен с прякора си Вальо Топлото.

Яне Янев: Овчаров източил 350 млн. от "Козлодуй"

"Референдумът е пред провал. За всички е ясно, че „за” няма да гласуват дори толкова хора, колкото подписи на хора бяха съб...

В разговорите става въпрос за лобиста Красимир Георгиев, за когото Националната следствена служба подозира, че има тесни връзки с Овчаров и със Сергей Станишев и че от името на бившия енергиен министър е намесен по недостам ясни параметри в големи български проекти. Разговорите са водени през 2006 година и засягат незаконни доставки на гориво от Русия, защото от 1 януари 2007 г. ЕК на практика забранява да се внася от Русия повече от 20% от доставките на ядрено гориво, уточни Янев.

Всъщност в справката от Националната следствена служба се посочва, че анализът на придобитата от подслушването информация налага извода, че ежедневната дейност на Красимир Георгиев е свързана с реализация на негови лични икономически интереси, които могат да бъдат групирани в няколко области – приватизацията на „Булгартабак” и фирмите, включени в холдинга; ядрената енергетика, строителство на АЕЦ „Белене”, доставка на гориво за АЕЦ „Козлодуй”; договори за автомагистрала „Тракия; договор за петролопровода Бургас – Александруполис; договор между България и Газпром; „Топлофикация – София”, пише Агенция „Фокус”.

Янев прочете част от справката: „Предмет на обсъжданията е възможността още преди началото на 2007 г., паралелно с прекия договор за строителство на АЕЦ „Белене”, да бъде сключен и договор за доставка на горива за атомната електроцентрала. Целта е доставката да бъде поверена на руска фирма. От разговорите е ясно, че тези въпроси са обсъждани и съгласувани с Румен Овчаров. В разговор с Виталий - Красимир Георгиев му казва да изчака датата 20 октомври, последната среща на върха на ЕС, след което той ще активира министъра по някакъв начин да предприеме действия, които да допринесат за одобрението”.

Янев продължи да чете документа: „В друг разговор от 26 октомври 2006 г. с Виталий Красимир Георгиев уточнява, че предния ден е имал срещи с Румен Овчаров, който е помолил да съгласуват предварително проект за меморандум, тъй като му предстои среща с премиера, на която би искал да уточни коя позиция отпада и коя е договорена. Георгиев уточнява – по принцип двама души ще решават – Станишев и Овчаров. Георгиев споделя информация, която е държавна тайна – прието е решение, на 31-и обявяват "Атомстройекспорт" за победител в търга за АЕЦ „Белене”.

Комисия "Антимафия" прекрати три сигнала на Яне Янев

Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси в Народното събрание прекрати преписките по три сигнала за корупция по високите ...

От справката става ясно и, че Георгиев се разбира с Виталий да изпрати предварителен договор, който Красимир Георгиев да предостави на Овчаров. По-късно Георгиев разговаря "с Антон" и според справката лобистът казва, че е разговарял с министъра и са се уговорили да се подпише отделен договор за Белене "изхождайки от това, че след 1 януари ще бъдат наложени правилата на ЕС, ние ще загубим възможността да вземаме ядрени материали от Русия". Уговарят се с Антон да уведоми Шматко (бел. ред. - бившият руски министър на енергетиката), че договорът ще бъде отделен и те да не възразяват".

Янев се оплака, че вчера и днес е получил закани и анонимни обаждания. Уважавани от мен магистрати ми се обадиха да ми кажат, че това, което правя днес би могло да предизвика Конституционния съд да спре дейността на комисията, разказа той и обеща още днес, че ще сезира компетентните институции по отношение на заплахите, предаде БГНЕС. "Тези прокурори, които ще кажа на главния прокурор Сотир Цацаров в хода на досъдебните производства са извършили такива действия и трябва да бъдат наказани. В близките дни ще поискам среща с главния прокурор и на излизане от тази среща ще кажа имената. Един от прокурорите, за които ще сезирам главния прокурор е замесен и в друго дело, което стигна до Брюксел", заяви той.

Според Яне Янев в изнесената от него самия днес информация има данни за извършени тежки престъпления и би следвало главният прокурор да възобнови тези дела. "Престъпленията са няколко. Става въпрос за класически тип търговия с влияние един министър е предоставил възможно цялата държава да бъде задкулисно управлявана от Красимир Георгиев "Фронтиера", той води всички преговори и уточнява текстове по меморандуми и ако това не е търговия с влияние не знам друго какво може да бъде", коментира Янев. Според него има престъпления свързани с документна измама. Попълнени документи с невярно съдържание, за да може определени лица да реализират големи комисионни.

Редактор: Ивайло Петров

Сергей Станишев: Срещу нас ще има безмилостна и непочтена атака

Срещу нас ще има безмилостна и непочтена атака, както се случва напоследък с комисията „Яне Янев”. Това каза председателят ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика