Статистиката обори още един аргумент на АИКБ за болничните

6142
Статистиката обори още един аргумент на АИКБ за болничните
Снимка: Thinkstock

След като от АИКБ обясниха, че ако не се заплаща първият ден от болничния на работника ще се преборят нарастналите фалшиви болнични, с които се източва и държавата, те започнаха да се аргументират. Вече стана ясно, че предложението, което управляващата коалиция, смята да внесе като поправка в закона за бюджета на ДОО преди второ четене, е дощло именно от АИКБ. 

Два са основните им аргументи: статистиката и "период на изчакване" на включване в изплащането на болничните от работодателя - практика в други европейски държави.

КНСБ иска НСТС с премиера, КТ Подкрепа говорили с Борисов за болничните - без резултат

КНСБ настоява за спешна среща с премиера Бойко Борисов и спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество  с него...

Статистиката вече показа, че основното увеличение на болничните листове не е в 3-дневните отсъствия на работника, а в при тези за над 8 дни и до 3 месеца. Освен това от 2012 г. до 2018г. ръстът на болничните не е двоен, както заявиха от АИКБ, а е с 2,5 млн. , а не с 10 млн. Това може да се провери в публичните регистри на НОИ. За това сигнализираха и от синдикатите.

"Установихме, че това(злоупотребите с болнични листове) не е български феномен, затова в повечето европейски страни се въвежда период на изчакване за обезщетение на временна нетрудоспособност", каза Добрин Иванов, директор на АИКБ ,пред БНТ.

Този аргумент обаче беше разбит от Ваня Григорова КТ Подкрепа, която с графики и таблици заяви следното:"Период на изчакване не означава, че човек не получава никакви плащания, а означава, че Осигурителният институт не се включва в началото на болестта, а тя се покрива от работодателя. И тези практики, които бяха описани от АИКБ, и бяха публикувани още в средата на септември, не са коректни меко казано. Само 5 са държавите, в които работодателят не се включва от самото начало: Ирландия, Португалия, Кипър, Естония и Латвия. Като Кипър е офшорна зона, а в Естония и Латвия след първоначалния период, в който работодателят не плаща той започва да плаща на болния, а не Осигурителния институт."

Колко от дните в болничен се покриват от работодателите в отделните държави? продължи Манолова. Само в Ирландия, Португалия и Кипър не се плащат нито един ден от болничния лист на работника, продължи тя. България е в групата от държави, заедно с Гърция, Франция, Малта и Литва, в които в момента работодателите плащат най-малко - 2-3 дни от болничния на работника. От 5-10 дни плащат в Естония, Латвия, Финландия и Словакия. От 11 - 15 дни плащат работодателите в Испания,Чехия, Швейцария и Унгария. Но в над 11 държави в ЕС работодателите плащат над 30 дни от болничните на работника.

Председателят на АИКБ поиска не един, а три дни от болничните да не се плащат

Тази мярка ще доведе до повишаване на доходите. Много просто – като не крадеш от колегата си, той ще получи в пълна степен това, ...

"Това са абсолютно неверни данни", атакува директорът на АИКБ Добрин Иванов и показа "верните числа" от НОИ. Той представи смесена графика с нивото на заетите лица и броят на болничните. Анализът му беше следният: "При почти един и същ брой заети лица, болничните дни на ползвателите на болнични листи се увеличават двойно". "Нашите данни са данни на Европейската агенция за обмен на осигурителна информация и показват, че в 19 от общо 28 страни има период на изчакване и това са абсолютно всички южни страни, сред които Франция, Италия и прочие.", допълни той.

Спорът за статистиката може да бъде спрян с проста проверка. Сайтът на НОИ е публичен, нека всеки провери за 2018г. дали болничните листа , които са изплатени, са 14,5 или 17, 5 и така да си направят сметка на чия статистика да вярват, призова Манолова. Иванов се съгласи. Направете го!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика