Стоянова: Искаме още в началото на годината да са ясни параметрите за пенсиониране

19683
Стоянова: Искаме още в началото на годината да са ясни параметрите за пенсиониране
Снимка: БГНЕС

Искаме още в първите месеци на следващата година да са ясни всички параметри на пенсиониране. В разговорите, които сме провели със синдикатите, това е било договорено. Това каза депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова пред "Фокус".

По думите й има и други по-важни параметри от възрастта и стажа. "Трябва да се говори за осигурителна вноска, да говорим за инвалидни пенсии, социални пенсии, които в момента се плащат от пенсионната система, а всъщност не са пенсии, те са социални пенсии. Тяхното място не е там. Тяхното място е в системата на социалната помощ. Трябва да се говори за професионалните фондове. Всички знаем, че от първи януари тази година те трябваше да започнат да плащат на категорийните работници, само че те отново не са готови да плащат", заяви Стоянова.

Всички сметки ще бъдат облагани с данък "лихва"

Решението на парламента да бъдат облагани с 8% данък не само срочните депозити, а и всяка една банкова сметка, включително разплащателн...

Според нея има един фактор, за който не се говори. "Когато се въведе вторият стълб на професионалните фондове беше изчислено, че тези пари, които се събират там ще трябва да покриват ранното пенсиониране на категорийните работници, 5 години за втора категория и 8 години за първа категория. До момента, в който тези работници навършат нормалната си възраст за пенсиониране и започнат да получават пенсията си от НОИ. Само, че междувременно, заради това, че възрастта за пенсиониране на тези работници не е помръднала, вече разликата не е 5 и 8 години, а е 12 и 13 години. Там също трябва да се намери подходящо решение", смята депутатът.

Не бива да се забравя и за втория задължителен допълнителен пенсионен стълб, където има доста сериозни суми, над 8-9 милиарда пари са събрани, но ние нямаме анализи за това каква е доходността по партидите на хората. Голяма част от хората дори не знаят в кой пенсионен фод отиват техните пари. А трябва да се интересуват къде отиват парите им", допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика