Световната банка повиши прогнозата за ръст на българската икономика

3053
Световната банка повиши прогнозата за ръст на българската икономика
Снимка: iStock

Световната банка повиши прогнозата си за ръст на българската икономика, като забавяне на растежа се очаква през 2023 година. Брутният вътрешен продукт на България ще отчете ръст от 3.3% за 2021 година, като повишението ще се ускори до 3.8% през настоящата 2022 година, само за да забави темпа на растеж през 2023 година до 3.6%, сочи най-ново издание на доклада Global Economic Prospects, публикуван на официалната страница на Световната банка.

В предходното издание на приогнозата от месец юни миналата година, инстиутцията очакваше по-нисък растеж и за трите години съответно от 2.6% за 2021 година, 3.3% за настоящата 2022 година и 3.4% за 2023 година. Така прогнозата бива завишена с 0.7 проценти пункта, 0.5 пр. п. и 0.2 пр. пункта.

Изненадващ ръст на българската икономика през третото тримесечие

Икономиката на България нараства с 4.6% през третото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата 2020 година, сочат сезон...

Това се случва на фона на очаквано забавяне на световния икономически ратеж през 2022 година до 4.1%, спрямо прогнозирано повишение от 5.5% за 2021 година. През 2023 година световната икономика ще забави възстановяването до 3.2%. Според Световната банка причина за това ще бъде спад в търсенето и затягане на паричната политика на стимули, която действаше през последните години. Пандемията и новия щам Омикрон също могат да засегнат икономическия растеж.

Забавянето ще съвпадне с нарастващата дивергенция в темповете на растеж между развитите икономики и нововъзникващите и развиващите се икономики.

Очаква се растежът в развитите икономики да намалее от 5% през 2021 г. до 3.8% през 2022 г. и 2.3% през 2023 г. – темп, който, макар и умерен, ще бъде достатъчен, за да възстанови производството и инвестициите до нива от предпандемична тенденция в тези икономики. В нововъзникващите и развиващите се икономики обаче се очаква растежът да спадне от 6.3% през 2021 г. на 4.6% през 2022 г. и 4.4% през 2023 година.

До 2023 г. всички развити икономики ще постигнат пълно възстановяване на производството. Въпреки това производството в нововъзникващите и развиващите се икономики ще остане с 4% под тенденцията преди пандемията.

ЕК: Инфлацията в България намалява чак през 2023 година

Инфлацията в България ще продължи да се повишава, както през настоящата, така и през следващата година, като спад може да се очаква чак...

За много уязвими икономики спадът е още по-голям - производството на крехките и засегнати от конфликти икономики ще бъде със 7.5% под тенденцията преди пандемията, а производството на малките островни държави ще бъде с 8.5% по-ниско.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com