Световната банка в доклад за България: Вдигнете възрастта за пенсиониране

23983
Световната банка в доклад за България: Вдигнете възрастта за пенсиониране

В доклад на Световната банка за демографската картина на страната ни се препоръчва България да увеличи социалните осигуровки и да вдигне възрастта за пенсиониране над 65 години, предаде Стандарт нюз.

В резюмето на документа, който ще бъде представен днес, се посочва, че България е на път да се превърне в страната с най-рязък спад в съотношението между застаряващо население и население в трудоспособна възраст, което ще засили натиска върху икономиката.

Замразяват възрастта за пенсиониране

През следващата година възрастта и стажът за пенсиониране вероятно ще останат без промяна, предаде Стандарт нюз. „На този етап д...

До 2050 г. трудовите ресурси на България се очаква да намалеят с до 40% - т.е. един на всеки трима българи да бъде по-възрастен от 65 години и само един на всеки двама българи да бъде в трудоспособна възраст, смятат от Световната банка.

От там очертават натиска върху пенсионната и върху здравната система като ключови проблеми, пред които е изправена страната ни и за които няма краткосрочни мерки, предаде "Дарик".

Ето защо експертите от Световната банка коментират: „Увеличаването с 6 процентни пункта на размера на пенсионните вноски, удържани от индивидуалните работни заплати, би запълнило празнотите във финансирането. Подобно сериозно увеличение обаче би могло да има евентуални негативни последици за пазара на труда, като се има предвид големият размер на сивата икономика в България".

"Затова България би могла да помисли за по-малко увеличение на размера на социалните осигуровки от около 2 процентни пункта, което да намали държавните субсидии без да поражда големи смущения на пазара на труда", посочват още от Световната банка.

Парите за пенсии свършват, казва НОИ

Проблемът с наличността на средства за изплащане на пенсии не се отнася само до бъдещето - той е напълно актуален и в момента, сочи нов...

Според експертите правителството може да предприеме стъпки за насърчаване на спестяванията чрез по-нататъшно увеличаване на възрастта за пенсиониране, стимулиране на допълнителното доброволно пенсионно осигуряване и разширяване на финансовата информираност и образованост.

Икономистите предлагат и изравняване на възрастта за пенсиониране при мъжете и жените, като тя е над 65 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика