Свързвани с Велико Желев фирми печелят от първите нови пътни поръчки

5331
Свързвани с Велико Желев фирми печелят от първите нови пътни поръчки
Снимка: АПИ

Първите големи поръчки за пътно поддържане на обща стойност близо 1 млрд. лв. без ДДС са спечелени в немалка степен от компании на арестувания в началото на март, 2023 година Велико Желев и кръг около него. Това става ясно от публикуваните решения за избор на изпълнител в Североизточния и в Северния централен район. Те се възлагат за срок от 4 години.

Ценовите оферти по процедурите за всички магистрали плюс останалите 4 района още не са отворени.

Една от основните разлики с предишни големи поръчки по за 5 години за пътно поддържане е в наименованието. Сега са за поддържане и ремонтни дейности на републиканските пътища. Преди бяха за превантивно, текущо зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. Този беше и големият проблем - че в договорите за текущо поддържане от 2019-2023 г. впоследствие бяха възлагани ремонти за милиони, надхвърлящи неколкократно стойността на основния договор.

Сега са включени и ремонтите по държавните пътища.

И ако по предишния петгодишен договор прогнозната стойност за целия Североизточен район е била 60,2 милиона лева (за срок от 5 г.), то сега тя е 379,5 млн. лева (за 4 години).

При положение, че за целия Северозападен район тогава прогнозната стойност е била 74,4 млн. лева, то сега тя е близо 522,7 млн. лв.  

Общото между двете процедури е, че и сега масово са отстранявани участници, за да се стигне до финал само една, по изключение - две. А поръчките са атрактивни и кандидати съвсем не липсват, при това мастити.

Каква е ситуацията в Североизточния район

За пътищата в област Варна с прогнозна стойност 102,8 млн. лв. подадените оферти са четири. Двама кандидати са стигнали до края. Избран за изпълнител е консорциум между фирмите „Хидрострой“ АД (на Велико Желев) и „Трансстрой - Варна“ АД.

Отстранен е консорциум „Страта“ между фирмите „Автомагистрали - Черно море“, „Винс ин Хок“, „Зебра“, Трафикбилд Инвест“ и „Трафик Холдинг“. Отстранен е също консорциум между „БГ Ленд Ко“ и „Каро Трейдинг.

За пътищата в Добрич с прогнозна стойност близо 70,3 млн. лв. офертите са три. Поръчката се печели „Експерт ПП“ между фирмите „Инжстройинженеринг“ ЕООД и „Инфра Експерт“ АД. Консорциумът между „Бг Ленд Ко“ и „Каро Трейдинг“ е отстранен.

За пътищата в Търговище с прогнозна стойност 107,9 млн. лв. има две оферти. Отворена е само на „Пътинженерингстрой - Т“ ЕАД. Отстранена е „Автомагистрали - Черно море“.

Три са офертите за Шумен с прогнозна стойност 98,5 млн. лв. Избран е консорциум „ПП Шумен 2023“ между „Пътстрой ВДХ“ ЕАД (на Велико Желев), „Инфра Експерт“ АД и „Пътища“ АД. Отстранена е „Автомагистрали - Черно море“.

Медийни публикации свързват Велико Желев с фирмите „Битумина Гмбх“ и „Инфра експерт“ покрай съществуващи следи в Търговския регистър – общи адреси, адвокати и др., но Желев категорично отрича. „Инфра експерт“ участва в консорциума, който сега получава Добрич, както и в обединението, което взима Шумен (както бе и до момента). „Битумина Гмбх“ влиза в консорциума, който ще поддържа Разград (както бе и досега).

Ситуацията за Северния централен район

За държавните пътища в област Велико Търново с прогнозна стойност 156 млн. лв. е отворена ценовата оферта само на „Пътни строежи - Велико Търново“ АД (Велико Желев си е продал на „Пътинженеринг - Т“ ЕАД притежаваните от него 34% от акциите в „Пътни строежи - Велико Търново“ срещу 10 млн. лв. буквално преди дни - б. ред.). Отстранен е консорциум между „Нелсен Чистота“ и „Зебра“.

За пътищата в Габрово с прогнозна стойност 76,3 млн. лв. отворена е само офертата на „Пътни строежи - Велико Търново“.

Отстранени са два консорциума. Единият от тях е между фирмите „Трейс Груп Холд“ и „Мегаинвест-холд“. Другият е съставен от фирмите „Пътстрой-92“, „Геострой“, „Бекастрой“, „Димас“ и „Кота-2001“.

За пътищата в Разград с прогнозна стойност 71,7 млн. лв. отворена е ценовата оферта само на консорциум с участието на фирмите „Пътинженерингстрой - Т“ ЕАД, „Битумина ГмбХ - България“ и „Строймонтаж“.

Останалите са отстранени: Булстрой - Монтажи ЕООД - самостоятелен участник; консорциум от фирмите „Автомагистрали - Черно море“ и „Винс Ин Хок“; консорциум между фирмите „Пътища и мостове“ и „Болкан Ентърпрайз Груп“; консорциум между фирмите „Път консулт“, „Пътно строителство“, „ПСТ Груп“, Инжстройинженеринг“ ЕООД и „Ърбан Груп“.

За пътищата в Русе с прогнозна стойност 125,3 млн. лв. е отворена е само офертата на „Пътинженеринг“ АД от групата на „Пътинженерингстрой-Т“.

Отстранени са консорциум между „Автомагистрали - Черно море“ и „Винс ин Хок“, също и консорциумът между „Нелсен чистота“ и „Зебра“.

За пътищата в Силистра с прогнозна стойност 93,3 млн. лв. отворена е ценовата оферта само на „Пътперфект - Т“ ЕАД - отново от групата на „Пътинженеринг - Т“.

Отстранени са консорциум между „Автомагистрали Черно море“ и „Винс Ин Хок“ ЕООД, както и консорциум между „Пътища и мостове“ и „Болкан Ентерпрайз Груп“.

Такива са решенията на изпълнителния директор на АПИ, съответно на комисиите по избор на изпълнители, назрачени от него. И те подлежат на обжалване пред Антимонополната комисия.

ОЩЕ: Велико Желев се наоплаква от политиците и се закани да се изнесе от България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com