Създават съвместна българо-румънска компания за управлението на Дунав мост 2

7963
Създават съвместна българо-румънска компания за управлението на Дунав мост 2

Ще бъде създадена съвместна българо-румънска компания за управлението на Дунав мост 2.

Румъния е готова да участва с инвестиции в катарския проект за скоростен път Свиленград-Русе, обяви премиерът Бойко Борисов след среща със своя румънски колега Виктор Понта в Букурещ, предаде БНР. В бъдещия проект двете страни имат възможности за развитие, отбеляза премиерът след разговорите с Виктор Понта.

Инвестиционен интерес към региона заради Дунав мост 2

"Вече има инвестиционен интерес към региона на Видин и от румънска страна – към региона на Калафат, заради бъдещото изграждане на...

Има голям интерес веднага и от Румъния да се обединим, защото той пътят не може да свърши на Русе, трябва да има пристанище, трябва да продължи на страната на Румъния. Така че би било много изгодно и за Румъния, ако продължим в тази посока. Така че би могла да бъде една много добра инвестиция. Аз снощи говорих с катарския колега по телефона, казах му, че ще бъда тук, ще водя такъв разговор. Те са много отворени хора, защото виждат в нашия регион именно възможност за растеж, каза Борисов.

Кохезионната политика на ЕС има за цел да се намалят различията между равнищата на развитие на отделните региони и държави – членки и тяхното икономическо развитие. Тя се основава главно на финансовата солидарност. Като подсказване от по-развитите държави, че ЕС е изключително заинтересован от това кохезионната политика да остане и да не се намалява бюджетът по кохезионните фондове, тъй като те касаят най-важното нещо, инфраструктурните проекти, така определи резултата от днешната си среща в Букурещ премиерът Борисов - "Това присъствие на президента Барозу беше много важно, защото той ще има възможност да предаде това и на останалите. Така че това беше една консолидация на преди всичко бившите държави, които са били в социалистическия лагер, които са безспорно по-изостанали и в икономическо отношение, и в инфраструктурно, и в административен капацитет. За съжаление тези пропуснати 10-15-20 години след революциите да ги наречем, са се отразили на всички нас. И кохезионните фондове са основното, което пълни бюджетите и ни дава възможност да догонваме останалите по-силни държави донори, така да ги наречем".

Румъния е един от поддръжниците на политиката на сближаване, която има за цел да поддържа политики, които разпределят средствата за по-слабо развитите държави, за да достигнат до средното ниво за ЕС. Тази среща ще означава също подготовка за Европейския съвет през месец юни, които ще обсъдят и бъдещето на европейската финансова рамка. Премиерът отговори и на питане дали страната ни има претенции към морската територия на Румъния.

Не, защото ние сме държави в ЕС. А държави в ЕС са влезли, подписвайки договорите, че нямат претенциите към териториите си. За България такава тема няма. Дори не искам да дискутирам на такава тема, каза той.

Построени са 70% от "Дунав мост 2"

На 70% са завършени строителните дейности на "Дунав мост 2" между Видин и Калафат. Вече е съединена връхната конструкция на моста меж...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика