ТЕЦ-овете ни искат още време, за да спазят новите евронорми за чист въздух

3130
ТЕЦ-овете ни искат още време, за да спазят новите евронорми за чист въздух
Снимка: Getty Images / Guliver

Българските въглищни централи искат срокът за кандидатстване за дерогация за новите еконорми на ЕС да се удължи с още 6 месеца.

Според тях отпуснатото време от половин година, което изтича в средата на февруари, е недостатъчно за подготовката на исканията им относно новите изисквания.

Според Нено Димов България винаги е била против по-чист въздух, за да пазим ТЕЦ-овете*

България винаги е защитавала развитието на въглищните централи, но при последното гласуване на евродирективата за по-строгите екостанда...

Припомняме, че на 28 април Европейската комисия прие нови, по-строги стойности на емисионни нива за серен диоксид, азотни оксиди, живак и др., които се отделят от инсталациите, изгарящи въглища. Изключението може да бъде приложено, когато направената оценка за конкретната инсталация покаже, че постигането на новите емисионни нива би довело до разходи, които са несъразмерно по-високи в сравнение с ползите за околната среда.

Съгласно законовите разпоредби срокът за подаване на заявления за промяна на комплексните разрешителни за работа на големите горивни инсталации в Изпълнителната агенция по околна среда при Министерството на околната среда и водите е шест месеца, считано от датата на обнародване на референтния документ в официалния вестник на ЕК.

Една от причините за искане удължаване на срока е включването за първи път на измерване на норми на живак в атмосферата, което изисква продължителни изследвания от лицензирани лаборатории. Втората причина е недостатъчното време за подготовка на оценките за разходите, спрямо ползите за околната среда. Удължаването на срока с шест месеца - до 16.08.2018 г. вкл., е необходима предпоставка за изготвянето на по-пълна и прецизна документация от страна на операторите на ГГИ.

Централите, които могат да кандидатстват за получаване на дерогация са девет - ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД, ТЕЦ "Ей и Ес-ЗС Марица Изток I" ЕООД, ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" АД, ТЕЦ "Брикел" ЕАД, ТЕЦ "Марица 3" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация Перник" ЕАД, "Топлофикация Сливен" ЕАД и "Топлофикация Русе" ЕАД.

ЕК иска преглед на лицензите на ТЕЦ-овете, държавата е плътно зад тях

Европейската комисия поиска преглед на лицензите на горивните инсталации с мощност от над 50 мегавата. Това съобщиха от Брюксел, като н...

Дружествата от Източно-Маришкия басейн са подали искане до МОСВ за увеличаване на срока за предоставяне на искане за дерогация от 6 на 12 месеца.

В доклада на министър Петкова до народните представители са описани всички предприети до момента действия във връзка с политиката на правителството за защита на топлоелектрическите централи у нас.

Големите горивни инсталации са от съществено значение за енергийна сигурност на страната и Министерството на енергетиката ще работи за постигането на дерогация за топлоелектрическите централи, съвместно с ресорните институции, парламентарно представени партии, български евродепутати, синдикални и работодателски организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика