Томислав Дончев в парламента: Крайният срок за внасяне на Плана за възстановяване е 2022 г.

2628
Томислав Дончев в парламента: Крайният срок за внасяне на Плана за възстановяване е 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Финалният краен срок за внасянето на Национален план за възстановяване е 2022 г. Това съобщи вицепремиерът в оставка Томислав Дончев по време на заседание на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

По думите му за отсрочката е съобщено преди няколко дни, като добрата новина за страната ни е, че немалко страни от Европейският съюз все още не са приключили работата по своите планове за икономическо възстановяване от пандемията.

"Седемнадесет държави членки са на сходно положение, което сме ние. Т.е. те имат зряла версия на плана, който е в режим на съгласуване с Европейската комисия. Шест държави членки, които са внесли предложения по отделни компоненти, свързани с техните планове. Четири държави членки са представили само структура на плана", каза Дончев.

Той разясни, че българският план ще бъде внесен в Министерски съвет за обсъждане утре, 28 април.

Дончев уточни, че ако някой пожелае, може да се възползва от т.нар. процедура по предварителна проверка от страна на ЕК на плана. Тази предварителна проверка е по 11 критерия и всъщност дава шанс за поправки.

Ще мине ли през Народното събрание?

НСОРБ: Планът за възстановяване да бъде внесен до 30 април

Кметовете от Националното сдружение на общините настояват енергийно-ефективните мерки в публични и частни сгради да останат във финална...

В отговор на въпрос от депутата от "Има такъв народ" Пламен Дaнаилов, вицепремиерът в оставка посочи, че пет от политическите сили са имали амбиции да променят плана или да предложат нов.

"Казвам го без никакво политическо лукавство, не е почтено да се изпрати в Брюксел без санкция на Народното събрание", подчерта той и добави, че е много трудно планът да се изпрати в Европейската комисия, а след това да се поиска да бъде върнат за доработка.

По думите му, не е ясно дали ако планът бъде внесен на по-късен етап, ще се забавят плащанията към България, защото все още инструментът не е ратифициран във всички страни от ЕС.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров на свой ред призова да се гарантира приемственост между отиващото си правителство на Бойко Борисов и следващия кабинет, независимо дали ще е редовен или служебен.

В отговор на въпрос от социалиста Румен Гечев, вицепремиерът акцентира, че директни плащания към бизнеса и домакинствата не са разрешени, не могат да се изграждат и ядрени централи със средствата. Дончев подчерта, че са заложени големи средства за дигитализация на администрацията и това ще доведе до нейното съкращаване.

Дончев: В Плана за възстановяване няма асфалт

Дебатът по Плана за възстановяване и устойчивост се води от хора, които са го чели до 10 страница Това каза вицепремиерът в оставка Том...

Колкото до споменатата санкция на парламента, Йордан Цонев от ДПС каза, че темата не трябва да се политизира и Планът за възстановяване трябва да остане отговорност на изпълнителната власт.

В реплика към Мария Капон от "Изправи се, мутри вън" Томислав Дончев поясни, че "в нормална политическа обстановка" би започнал процедура по предварителна проверка на плана от страна на Европейската комисия още утре. Според него това е и най-разумното, тъй като тази процедура, която продължава около 2-3 седмици, не е обвързваща и едва след нея планът може да бъде внесен в ЕК официално.

Впоследствие Румен Гечев съобщи, че БСП ще внесе предложение в парламента, с което да задължи правителството официално да изпрати сегашната версия на плана в Европейската комисия, а от "Има такъв народ" настояха изпълнителната власт да си изпълни задълженията и да не ги прехвърля към парламента, като се иска санкция от Народното събрание. Същата позиция изказаха и от "Изправи се, мутри вън".

"Когато казах, че не бих пристъпил към внасянето на плана, повечето политически сили имаха предложения за промени и идеи за нов план. Сега дори на база дебата в Бюджетна комисия бих пристъпил към тази стъпка", обобщи Томислав Дончев.

Още: Кръчмарските сметки за коронавирусните европари за България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика