Този продукт става все по-скъп, но търсенето му не намалява

25234
Този продукт става все по-скъп, но търсенето му не намалява
Снимка: iStock

Анализаторите прогнозират, че цената на основната съставка на шоколада може да задържи рекордната си стойност за по-дълъг пеирод от време, тъй като на хоризонта все още няма знаци за значително намаляване на търсенето, пише CNBC.

Притесненията относно доставките на какао в Западна Африка, където е локализирано около 3/4 от световното производство, тласнаха пазара нагоре през последните месеци.

На Междуконтиненталната борса (ICE) в Ню Йорк фючърсите на какаото възлизаха на 6 549 долара за метричен тон в сряда. Те прескочиха прага от 6000 долара за първи път миналия месец, като от началото на година е отчетено повишение от над 57%.

ОЩЕ: Ще ядем ли по-скъп шоколад: Какаото с рекордно висока цена

Донякъде изненадващо, историческият скок на цените още не е попречил на глобалното търсене.

Снимка: iStock

„Обикновено това, което бихте очаквали, когато имате някаква селскостопанска стока, е да видите известно унищожаване на търсенето, когато имате тези астрономически високи цени – но не го виждаме при какаото“, казва Пол Джаулс, стоков анализатор в Rabobank пред CNBC.

„Може да се каже, че една от причините, поради които сме виждали какаото да се държи доста добре по отношение на търсенето, е, че това е несъмнено натрапчива покупка за потребителите, така че всъщност не виждаме какаото да има същата динамика на търсенето като много други стоки“, добавя той.

Джаулс очаква да види известно унищожаване на търсенето през втората половина на годината, като по думите му текущата картина на предлагането и търсенето е „много, много стегната“.

Американският производител на шоколад Hershey, издаде предупреждение за печалби миналия месец заради скока на цените на какаото. Компанията заяви през февруари, че очаква цените на какаото да ограничат растежа на печалбите тази година.

Колко по-високи могат да станат цените на какаото?

Снимка: iStock

„Ключовият въпрос, а също и най-трудният, е докъде могат да се повишат цените на какаото“, отбелязва Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия в ING в изследователска бележка.

„Те трябва да стигнат до нива, при които започваме да виждаме значително унищожаване на търсенето. Вече виждаме част от това, но очевидно не е достатъчно, за да върне пазара в баланс и да облекчи опасенията за стягане“, добавя той.

„Според него предлагането на какао в Западна Африка продължава да е „голямата причина за безпокойство“ сред участниците на пазара. Това е така, защото се оценява, че Кот д'Ивоар представлява около 44% от световното предлагане, докато Гана държи дял от около 14% от продукцията“, отбелязва Патерсън.

ОЩЕ: Лекар разкри как какаото влияе на мозъка

„Миналата година по-обилните от обичайните валежи породиха опасения относно въздействието, което биха имали върху реколтата, с нарастващи случаи на болестта „черна шушулка“. Проливните дъждове също доведоха до проблеми с доставката на какао до пристанищата“, казва ръководителят.

„Тази година по-сухите метеорологични условия и силните ветрове само пораждат допълнителни опасения за това как се развива настоящата реколта“, добавя той.

Свързаната с климатичния феномен Ел Ниньо сушата, в голяма част от Югоизточна Азия, Индия, Австралия и части от Африка, подхранва покачване на цените на суровини като какао, захар и кафе през последните месеци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика