Три причини защо цената на петрола ще остане висока

5211
Три причини защо цената на петрола ще остане висока
Снимка: iStock

Цените на петрола се повишиха драстично и няма изгледи за значително облекчение за шофьорите и бизнеса в близкото бъдеще.

Цената на суровия петрол „Брент“ скочи над 124 долара за барел миналата седмица, след като Европейският съюз обяви, че ще намали 90% от вноса на руски петрол до края на тази година.

Очакването е "трицифрените цени на петрола" да се задържат, казва Мат Смит, анализатор за Северна и Южна Америка в Kpler, цитиран от CNN Business.

„Ако китайското търсене се възстанови отново след локдауна и Русия продължи да отчита спад в производството, тогава повторното достигане на най-високите цени от 139 долара от по-рано през годината, не е невъзможно.“, добавя той.

Европа изостави руския петрол

Въпреки че растящата инфлация и бавният растеж увеличават призраците на рецесията, световното търсене на петрол е малко вероятно да спадне достатъчно, за да намали цените, както се случи през 2008 година.

„Този път притеснителното е, че дори и да се насочим към рецесия, това може да не означава непременно, че цените ще се понижат значително.“, добавя Смит.

Европейският съюз прие петролното ембарго като част от шестия пакет санкции, наложени на Москва заради инвазията в Украйна.

Повечето страни от ЕС разполагат със шест месеца, за да прекратят вноса на руски суров петрол, и осем месеца за всички останали петролни продукти.

Засега блокът вероятно ще продължи да купува малки количества петрол от Русия, но континентът вече търси алтернативни доставчици.

Според данните на Kpler, вносът на суров петрол от Ангола се е утроил от началото на войната, докато обемите в Бразилия и Ирак са се увеличили съответно с 50% и 40%.

Доставянето на петрол от по-далечни места ще поддържа цените високи, казва Рослан Хасауне, старши анализатор във Vortexa, за CNN Business.

Саудитска Арабия готова да увеличи добива на петрол, ако санкциите понижат руското производство

Саудитска Арабия е готова да увеличи производството си на петрол, ако добивът на Русия спадне значително поради западните санкции,...

„Пряко въздействие от това са по-високите разходи за превоз поради дългите пътувания съчетани с цената на доставения петрол.“, коментира той.

Правителствата могат да направят няколко неща, за да облекчат цените, включително да предлагат субсидии за гориво, но това, от което светът наистина се нуждае, за да свали цените са повече доставки, което е трудно постижимо.

Недостатъчно алтернативи

Миналата година Русия отговаряше за 14% от световните доставки на петрол, сочат данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), а санкциите на Запада срещу Русия вече създават значителна празнина на пазара.

Русия намали дневния добив през април с 1 млн. барела, като количествата могат да достигнат около 3 млн. барела на ден през втората половина на 2022 г., посочва МАЕ.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, група, известна като ОПЕК+ , се съгласиха в началото на юни да увеличат добива с 648 000 барела суров петрол на ден през юли и август. Това е с 200 000 барела повече от предходната сделка, която включваше Русия .

Европа ще намалява зависимостта си от Русия с петрол от Венецуела

Италианската петролна компания Eni SpA и испанската Repsol SA могат да започнат да доставят венецуелски петрол за Европа следващия...

МАЕ прогнозира, че глобалното производство на петрол, изключвайки Русия, трябва да нарасне с повече от 3 милиона барела на ден до края на тази година, за да се балансира въздействието на санкциите.

Смит обаче смята, че това може да бъде трудно за постигане. Дори преди войната в Украйна производителите на петрол спряха инвестициите в производството, тъй като се насочват към възобновяема енергия.

„ОПЕК+ вече се бори да бъде в крак с настоящата сделка. Дори основните членове на ОПЕК като Саудитска Арабия, ОАЕ и Кувейт изнасяха значително по-малко миналия месец, отколкото през април.“, добавя той.

Джовани Стауново, стратег в Обединената банка на Швейцария (UBS), казва в съобщение от четвъртък, че „много държави-членки на ОПЕК+ вече са достигнали ограниченията на капацитета си“.

„Това означава, че ефективното увеличение на производството вероятно ще достигне до около половината от целевото увеличение.“, споделя той.

Силно глобално търсене на петрол

Как войната в Украйна пренареди световния пазар на петрол?

Инвазията в Украйна пренареди световния петролен пазар. Африкански доставчици се намесват в опит да задоволят европейското търсене...

В продължение на месеци драконовските COVID мерки в Шанхай и Пекин и други големи китайски градове намалиха търсенето в страната, която е най-големият вносител на петрол в света.

Тъй като китайското правителство започва да премахва тези ограничения, забавеното търсене може да повиши цените.

Китай може също така да увеличи допълнително вноса на петрол от Русия, чийто основен сорт суров петрол „Urals“ се търгува с отстъпка от 34 долара за барел спрямо „Брент“.

Vortexa изчислява, че Китай е внасял 1,1 млн. барела на ден руски морски петрол през май, което е с около 37% повече от средното за миналата година.

Смит от Kpler коментира, че не очаква търсенето в Китай да се "възвърне" поради поетапното премахване на ограниченията.

Петролът поскъпна до близо 2-месечен връх

Цената на петрола се задържа до близо двумесечен връх в петък, след като суровият петрол тип Brent е на път да направи най-големия...

Обаче „най-голямото влияние върху цените е елиминирано, следователно това е още една причина да очакваме цените да се поддържат около текущите нива в бъдеще.“, добавя той.

Търсенето на горива в САЩ също се оказа доста устойчиво, въпреки цените.

През изминалата седмица количеството бензин, потребявано в бензиностанциите в САЩ, е спаднало само с 5% в сравнение със същия период миналата година, посочва OPIS, компания която проследява данните за потреблението и цените на бензина.

Това скромно намаление се наблюдава, тъй като средната цена в страната се повиши с повече от 50% на годишна база и достигна 4,60 долара за галон в края на май.

Още: Петролът поскъпна до над 120 долара, след като Саудитска Арабия вдигна цените

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика