Тристранният съвет не постигна съгласие за бюджета

2813
Тристранният съвет не постигна съгласие за бюджета
Снимка: БГНЕС

Съветът за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проектобюджета за тази година на извънредно заседание под председателството на вицепремиера Лазар Лазаров.

И работодателите, и синдикатите изразиха сериозни притеснения за прекомерния дефицит от 6,4 процента, който създава условия за сериозно задлъжняване на страната ни, предаде БНР.

Прекомерният дефицит би отдалечил страната ни от еврозоната, предупредиха работодателите. 

Още: Стопанската камара не подкрепя бюджета на служебния кабинет: Така няма да влезем в еврозоната

"Трябва да се каже наистина, че този бюджетен дефицит е притеснителен и трябва да се намерят възможности за ограничаването му до нормативно установения от закона за публичните финанси размер до 3%", каза Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

"Служебното правителство предлага проект на бюджет за 2023 година при действащи политики с дефицит 6,4% от брутния вътрешен продукт, без да бъдат отразени изготвените преходни мерки", защити бюджета зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тя подчерта, че изчисленията са направени на база на действащото законодателство и без предложените от служебния кабинет приходни мерки, които са в промените в данъчните закони. Те обаче не срещнаха политическа подкрепа.

Любослав Костов от КНСБ е на мнение, че растежът на икономиката, а оттам и на приходите в хазната са доста подценени. В същото време са заложени разходи, които няма да бъдат реално извършени, смята той. "Налице е значително фискално пространство, според нас, което да осигури средства за ръст на доходите и за ръст на минималната заплата, още един ръст от 1 юли на 850 лева", посочи синдикалистът.

"В изказаните становища на социалните партньори се съдържаха предложения, които са свързани с промяна на един или друг параметър, на провеждането на една или друга политика. От служебното правителство категорично поддържаме тезата, че това е отговорност на стабилно парламентарно мнозинство и редовен кабинет" заяви вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров на брифинг след края на заседанието на НСТС.

КНСБ настоява за 1000 лв. минимална заплата

От 1 юли трябва да имаме 10% увеличение на заплатите, минималната работна заплата – 850 лв., и от 1 януари тя да бъде между 940 и...

Той информира, че не е постигнато съгласие по нито един от трите разглеждани проекта - за Закон на държавния бюджет и за бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023 г.

И при трите законопроекта е следван един и същи подход - всички приходи и разходи са планирани на база действащото към този момент законодателство, без въвеждането на нови политики. Поради тази причина те представляват моментна снимка на състоянието на финансите на държавата, в резултат на предприети от предходната година действия за разходите и приходите за тази година, коментира Лазаров.

Той подчерта предложението за осъвременяване на пенсиите от 1 юли тази година с 12%, като се отчита 50 на сто от индекса на потребителските цени и 50 на сто от средния осигурителен доход. Министърът посочи и увеличението на средната пенсия с 16,7 на сто.

Нетният коефициент на заместване на дохода ще се повиши и ще достигне почти 71 на сто през тази година, посочи Лазаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика