Турският транспортен министър обвини България за проблемите с превозвачите

20523
Турският транспортен министър обвини България за проблемите с превозвачите
Снимка: БГНЕС

Причината за проблемите с превозвачите на българо-турската граница е поведението на България. Това заяви турският министър на транспорта Лютфи Елван, предаде „24 часа”.

Според Елфан проблемът е, че за първото полугодие на миналата година нашата страна е осигурила само 5 000 транзитни разрешителни от предвидената квота от 125 000 разрешителни за Турция. Заради това на 1 февруари Турция спря българските камиони с еднократни разрешителни.

Папазов: Без двустранен протокол няма как да се разреши проблемът с превозвачите

Работим по единна позиция на държавата и бизнеса с цел да защитим интересите на българските международни превозвачи. Това заяви транспо...

От Автомобилната инспекция обяснили, че причина за спрени пратки е липсата на двустранно споразумение за квоти. От години Турция получава в пъти повече разрешителни, отколкото дава за България. Предоговарянето на квотите е невъзможно, защото властите в Анкара отказват среща. Затова страната ни в началото на годината взема решение да издаде толкова разрешителни, колкото и Турция.

„Турция е основният превозвач в транзитните превози през България, но българските превозвачи получават по-големия дял от транзитните превози, който варира между 500 млн. и 750 млн. евро. Поради това от турското Дружество на международните превозвачи има оплаквания, че са ощетявани и настояват за увеличаване на техния дял в транзитните превози", каза турският транспортен министър.

"Засега нямаме сериозни трудности. Продължаваме да следим обстановката. Ние също искаме проблемът да бъде разрешен в най-скоро време. Засега на „Капъкуле" няма сериозен наплив от тирове", уточни той.

Опашките от турски камиони от „Капъкуле" са се прехвърлили на „Ипсала", информират турски източници. На граничния пункт между Турция и Гърция чакат около 600 турски ТИР-а, които са образували 16-километрова опашка.

Апел към превозвачите да не тръгват за Турция

Транспортният спор между Турция и България продължава да се задълбочава, съобщи БНР. След като обяви, че едностранно прекратява действ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика