"Южен поток" е в историята, потвърди премиерът

5579
"Южен поток" е в историята, потвърди премиерът

"Южен поток" като такъв е в историята. На дневен е ред е газовият разпределителен хъб "Балкан". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в Народното събрание. Той отговори на въпроса на независимия депутат Велизар Енчев относно въпроса за газовия проект "Южен поток" и евентуалното му превръщане в "Български поток".

Ние никога не сме водили нашата политика срещу или в интерес на една или друга държава или обратното, каза Борисов. Той напомни, че в Анкара президентът на Русия е обявил прекратяването на проекта "Южен поток" и стартирането на "Турси поток". Още тогава се знаеше, че това няма да стане, защото има географски фактори, каза Борисов. България е незаобиколим фактор на Балканите, добави той.

Лукарски: От руска страна няма нищо за "Южен поток", рестартът е слух

Няма нищо постъпило от руска страна по въпроси, свързани с „Южен поток”. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарс...

Припомняме, че на 1 декември 2014 г. по време на посещението си в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че Москва спира проекта „Южен поток“. През 2015 г. "Южен поток" опита да се превърне в „Турски поток”, но не можа. Заради свалянето на руския самолет Су-24 на границата със Сирия Москва и Анкара спряха преговорите за газопровода "Турски поток".

Премиерът обясни, че в момента се цели проектът за газов хъб на наша територия да бъде изведен като приоритет на Европейската комисия. По думите на Бойко Борисов световни компании искат да участват в него.

"Действително има много напредък, но нищо няма да кажа повече, заедно с ЕК, когато станеме готови, ще предложим на заинтересованите страни този съвместен проект. Аз лично съм оптимист", заяви още министър-председателят.

Той също така заяви, че се надява да дойде и газ от Южния газов коридор.

Борисов припомни още, че премиерът Пламен Орешарски е съобщил за спирането на "Южен поток". "Аз точно за "Български поток" говоря", добави той. Не 50 на 50 да са с Русия тръбите, а да са 100% български, заяви Борисов.

МС нямал информация за възобновяване на преговорите по "Южен поток"

Министерският съвет на България не може да потвърди съобщенията в медиите за преговорите между Русия и България по възобновяване на про...

През декември миналата година стана ясно, че българското правителство и Европейската комисия са се споразумели за създаването на работна група, която да развива проекта Газов хъб "Балкан".

"Преговорите за "Южен поток" са прекратени. Няма основание за тяхното възобновяване", заяви вчера, 12 януари, Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин. Той коментира появилата се информация в българските медии, че Русия може да възобнови преговорите за строителството на газопровода "Южен поток", след като бяха прекратени преговорите по "Турски поток". Български медии съобщиха, че работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възстановена в близките няколко седмици. Още в понеделник на този слух реагира руското министерство на енергетиката. Негов представител коментира пред ТАСС, че статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава без промяна, той е спрян. “Статутът му остава без промяна, проектът е спрян“, заяви представителят на министерството.

В края на октомври миналата година от достоверен източник Actualno.com научи, че разговорите между България и Русия за "Южен поток" никога не са спирали. Същевременно проектът си остава основен приоритет в частта „Енергетика” от Програмата за стабилно развитие на България 2014 – 2018 на втория кабинет „Борисов”. "Южен поток България" пък действаше, за да получи разрешение за строителство, а швейцарската Allseas остава с действащ договор с „Газпром”. Именно швейцарците трябваше да строят дълбоководната част от „Южен поток”.

Бившият енергиен министър в правителството на Орешарски Драгомир Стойнев коментира вчера пред БНТ, че рано или късно такъв проект (Южен поток, бел.ред.) ще има. "Не може за богатите да има „Северен поток”, а за южна Европа да няма руска газ", каза той.

Москва: Проектът "Южен поток" е спрян

Статутът на газовия проект „Южен поток“ остава непроменен, работата по него е спряна. Това съобщиха от руското министерство...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика