Управителят на БНБ леко притеснен за горивото на икономиката, обясни какво става с парите ни в еврозоната

4723
Управителят на БНБ леко притеснен за горивото на икономиката, обясни какво става с парите ни в еврозоната
Снимка: БГНЕС

Банковата система е ликвидна, банковият сектор е в добра кондиция, макар че годината беше турбулентна. Фактически депозитите се увеличават – хората действително са притеснени и затова спестяват. Това значи и, че няма много инвестиционни възможности, увеличават се покупките на жилища, което следим много внимателно, но е притеснително за икономиката да няма инвестиции. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев. И добави, че банките трябва да са по-внимателни в отпускането на ипотечни кредити – има тенденция нагоре на имотния пазар и за да не стане балон, БНБ вече предприема мерки. За какви точно мерки става въпрос, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Въпросът е не дали ще има ръст на БВП, а с колко. Трябва ни икономически растеж, значително по-висок от средния за ЕС – не го наблюдаваме в момента, но се надявам в средносрочен план да се случи, каза още Радев пред bTV. Нуждаем се от изпреварващ икономически растеж, подчерта той. Какви бяха прогнозите за необходимия растеж от страна на БАН преди само 2 години – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Тревожна тенденция: Инфлацията изпреварва ръста на икономиката

Инфлацията изпреварва ръста на икономика, което е тревожна тенденция. Това каза за „Монитор“ икономистът Румен Гълъбинов. &...

Същевременно Радев смята, че инфлацията ще е по-висока за по-дълъг период от време, но ще бъде поставена под контрол догодина.

Технически сме готови да извършим огромния по обем работа, за да станем член на еврозоната през 2024 година. Политически трябва да видим – бяха направени политически заявки, да видим, каза Радев. Според него, няма да задлъжнеем толкова, че да нарушим фискалните и другите критерии за влизане във валутния съюз на ЕС.

Някъде около 6 месеца преди приемането в еврозоната ще бъде фиксиран окончателно курсът лев – евро. 1.95583 ще е курсът, който ще се използва при присъединяването ни. Левът и еврото ще се ползват в срок от месец след влизането ни в еврозоната, но цените ще бъдат обявявани в левове и евро 6 месеца преди влизането в еврозоната и 1 година след това. Влоговете в левовете ще бъдат автоматично конвертирани в евро, добави Радев.

Управителят на БНБ смята и, че нашият банков сектор е много привлекателен за европейците и даде пример със сделката за "Райфайзенбанк". ББР по никакъв начин не е рискова, каза той.

БНБ: Ако няма ново затваряне на бизнеси, икономиката се възстановява догодина

Българската икономика се очаква да се възстанови от кризата, предизвикана от пандемията, в края на третото тримесечие на следващата год...

За закона "Магнитски" Радев призова да бъде изготвена нормативна база какво се случва, когато чужда държава налага санкции като тези по "Магнитски". Той посочи, че тези санкции няма да създадат шок заради превърнали се в неизискуеми кредити, тъй като нямало много големи кредити при санкционираните. Кои лица санкционира САЩ, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика