В последния момент: Милиардни компенсации за бизнеса за цената на тока

2113
В последния момент: Милиардни компенсации за бизнеса за цената на тока
Снимка: ЧЕЗ

След като работодателските организации изразиха бурно недоволство, че в актуализацията на бюджета няма да има още помощ за тока за небитови потребители и дори посочиха поименно кой спира такава помощ, картината се промени при окончателното гласуване на актуализацията на бюджета.

Снощи, докато вечерта беше доминирана от дипломатическия скандал с Русия, депутатите решиха да има таван на цената на тока от свободния пазар за небитовите потребители. Парламентът реши до края декември бизнесът да получава 100% компенсация за цената над 250 лв. за мегаватчас и реалната средномесечна цена на сегмент "Ден напред" на енергийната борса, съобщава в. "Сега". И това се случи след бурните спорове на ниво комисия и липсата на такова решение там.

След дълъг дебат ресорната комисия остави бизнеса без компенсации за цената на тока

След дълъг дебат ресорната комисия остави бизнеса без компенсации за цената на тока. По време на второто четене на актуализацията на бю...

Интересното е, че вчера в пленарната зала депутатите подкрепиха слагането на таван на цената, над който да има пълно компенсиране. От това ще се възползват не само предприемачите, но и училища, детски градини, болници, социални заведения и другите небитови потребители.

Парите за новите компенсации, както и досега, ще се вземат от печалбите на държавните енергийни предприятия. При по-високата борсова цена те ще печелят повече и ще правя отчисления във Фонда "Сигурност на електроенергийната система".

Помощта за бизнеса би била в рамките на около 500 млн. лв. на месец при цени на електроенергията на борсата около и над 500 лв на МВтч (средната цена за месец юни е 433 лв./мВтч). Това означава, че до края на годината целият механизъм ще струва около 3 млрд. лв.

От приемането на първия бюджет за 2022 г. през февруари до края на март небитовите потребители на електроенергията получаваха компенсация, изчислена, като 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред" за съответния месец и базовата цена от 185,59 лв/МВтч през юли 2021 г. В средата на май кабинетът и работодателите се договориха за повишаване на "пода" на цената на тока, над който ще се изплащат компенсации за бизнеса. За последните 2 месеца от първото полугодие те бяха установени в размер на 80% над пода от 200 лева за мегаватчас. До края на април компенсациите останаха на нивото от март.

Асен Василев: Бюджетът се прие, той е трудно изпълним, но изпълним

"Бюджетът се прие. В тази тежка политическа обстановка парламентът прояви необходимата доза отговорност. Бюджетът е трудно изпълним, но...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика