В Турция Петкова изсипа куп уверения, че работим за интерконекторите

13032
В Турция Петкова изсипа куп уверения, че работим за интерконекторите
Снимка: БГНЕС

По време на церемонията за полагане на първата тръба от Трансанадолския газопровод ТАНАП, която се проведе в турския град Селим, енергийният ни министър Теменужка Петкова категорично заяви, че газовите ни връзки с Гърция и Турция са приоритет. Пред заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович Петкова отправи уверения, че се работи по интерконекторите.

Енергийният министър каза на Шефчович, че в бюджета за тази година Министерският съвет предвиди държавна гаранция от 80 млн. евро за интерконектора, което е допълнителен израз на усилията ни за ускореното му изграждане и влизане в експлоатация. Очаква се в рамките на 2018 година газопроводът да е изграден. По предварителни данни инвестицията за него е на стойност около 220 млн. евро."В момента работим заедно с гръцките ни партньори за допълнително съкращаване на сроковете“, допълни Петкова.

Строежът на интерконектора с Гърция стартира през 2016 г.

Строителната фаза на интерконектора ще започне през 2016 година, а се планира съоръжението да влезе в експлоатация в първото тримесечие...

Трансанадолският газопровод (TANAP) e ключова част от инфраструктурата на Южния газов коридор. Предвижда се газопроводът с дължина от 1850 км да премине през територията на Турция от грузинско-турската до турско-гръцката граница. Днес бе поставено началото на строителството на тръбата, което се очаква да бъде завършено през 2018 г. Тогава газопроводът трябва да влезе в експлоатация с първоначален капацитет от 16 млрд. м3/год. През 2023 г. се очаква капацитетът да достигне 24 млрд. м3/год, а през 2026 г. – максимума от 31 млрд. м3/год. От 2020 г. по него трябва да бъдат транзитирани към Европа 10 млрд. м3/год. азербайджански газ от втората фаза на газовото находище Шах Дениз. Това количество включва и договорения 1 млрд. м3/год. за България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com