Васил Божков е поредният българин, чието име се появи в Panama Papers

3827
Васил Божков е поредният българин, чието име се появи в Panama Papers

Името на един от най-богатите българи - бизнесмена Васил Божков, е поредното, което "изплува" от Panama Papers ("Панамските документи"). Оказва се, че Божков е имал 3 офшорни фондации, регистрирани между януари и юли 2008 г. на Британските Вирджински острови, но 2 от тях са били закрити през 2014 г., пише "24 часа".

"Не помня за какво са ми били. Сигурно съм имал някакви планове, но не са се реализирали и съм ги закрил”, казва пред изданието бизнесменът, потърсен за коментар.

Васил Божков реши да проучва ЦСКА

Ще се заеме ли Васил Божков отново с ЦСКА? Бизнесменът даде отчасти отговор на този въпрос с ново официално съобщение чрез компанията с...

Първата офшорка - Quichain LTD, била вписана в регистрите на Британските Вирдждински острови на 2 януари 2008 г. Според описанията неин пръв акционер e панамската фондация “Братство”, а пръв директор швейцарският юрист с български корени Калоян Стоянов от Женева. Най-вероятно “Братство” е номинална фондация - такива има десетки в “Панама”.

На 10 ноември 2008 г. е издаден сертификат, според който акционер става AVB-2004 с адрес в София, но скоро след това този сертификат е отменен и като акционер във фондацията на 28 април 2009 г. се появява името на Васил Божков със същия адрес.

През април 2014 г. швейцарската кантора посредник, съдействала за регистрацията на Quichain на Британските Вирджински острови, информира “Мосак Фонсека”, че клиентът няма нужда от фондацията и тя може да бъде закрита.

На 1 юли 2008 г. е регистрирана още една фондация на Британските Вирджински острови - Kirdy Asset. Неин първи протектор и бенефициент е ILEX FiduTrust от Женева, а директор отново юристът Калоян Стоянов който е председател на съвета на директорите на ILEX. Тъкмо той разпорежда на 28 април 2009 г. акциите на фондацията да бъдат записани на името на Васил Божков.

Г-20 планира нови мерки срещу укриването на данъци

Водещите световни икономики ще въведат нови мерки срещу данъчните убежища и използването на компании-фантоми за прикриване на средств...

През април 2014 г. от офиса на ILEX обявяват, че клиентът им не се нуждае и от тази фондация и искат да бъде закрита.

В документите няма информация дали и каква дейност са развивали закритите фондации.

Единствената фондация, за която няма данни да е закрита, е Houblon Overseas. Повече за нея И защо Божков продължава да я държи прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика