Васил Симов очаква много добра реколта от пшеницата

3886
Васил Симов очаква много добра реколта от пшеницата
Снимка: iStock

През март и април месец цената на зърното, царевицата и пшеницата са най-високи. Очаква се една много добра реколта през 2022 г. Такава прогноза направи председателят на Софийската стокова борса Васил Симов пред БНТ.

Цената на газа вдига цената на торовете и това ще повлияе на цената на зърното през следващата реколта, обясни той и добави, че ще има достатъчно торове за българското земеделие.

За олиото: Имало много, но се създала паника и затова поскъпнало. Почна пазарене за зърното

Когато има едно голямо търсене, нормално е цената да върви нагоре. Не знам дали е спекула, какво е. Управляващите внесоха една голяма п...

Симов поясни, че през декември и януари се почувства повишаване на цената на пшеницата. Към средата на февруари месец, когато започна войната в Украйна рязко цените дръпнаха нагоре – 330-340 долара на тон и цената отиде към 450-470 долара на тон, посочи експертът.

По думите му радващото за бизнеса е, че войната в Украйна дава шанс на българските търговци да изнесат голямо количество зърно. Предстоят добри дни за българските търговци, защото ще имат къде да пласират зърното си, а добрата новина е, че и държавата е заявила готовност да купува зърно, изтъкна Симов.

Той добави, че количество брашно в България има и ще има. Цената на брашното няма как да бъде тази, която била миналата година. Цената на брашното ще бъде доста по-висока за разлика от миналата година, но когато дойде новата реколта през юни, юли и август ще бъде много по-ниска, категоричен е Симов.

Пред Actualno.com от Министерството на земеделието и храните посочиха, че България не внася пшеница и зърно от Русия и Украйна, освен за посев - около 10 000 тона годишно.

НАП денонощно наблюдава износа на зърно

Денонощни проверки върху износа на зърнени и житни култури осъществяват служители от „Фискален контрол“ на НАП, съвместно с...

Във връзка с цената на олиото, Симов заяви, че страната произвежда в пъти повече слънчоглед, но не може да се мерим с най-големия производител на слънчоглед – Украйна. Държавите, които са свикнали да внасят слънчоглед и да си правят олио, сега изпитват трудности. България не е зависима от слънчогледа в Русия или Украйна, а ни е напълно достатъчен да задоволи пазара ни и да има и за износ, посочи Симов.

В света ще има недостиг на слънчоглед и цената ще бъде висока. Ние проблем с олиото нямаме, а новата реколта засега се очертава да е добра. Тепърва се сее царевицата и слънчогледа и реколтата отново да е добра, надява се Симов.

Той посъветва хората да си купуват по една бутилка олио, а не по десет, защото така работят в тактиката и ползата на продавачите. Това, което може да спре цените на олиото, е по-слабото търсене. Няма недостиг на олио, има олио по магазините, но просто трябва да се купува в по-малки количества, призова Симов.

Още: Правителството отпуска 1,1 млрд. лв. за допълване на резерва от зърно. Няма забрана за износ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика